SZTE Info

Játsszunk tudományt szeptember 23-án! - Kutatók éjszakája Szegeden is

Szeptember 23-án különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel, hihetetlen programokkal várja az érdeklődőket Szegeden is a legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál, a Kutatók Éjszakája.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember 23-án a Szegedi Tudományegyetem majd minden épületében várják az érdeklődőket, de programokat szerveznek a Füvészkertbe és a Csillagvizsgálóba is. Természettudományos kísérletek, ismeretterjesztő előadások és gondolkodtató játékok kavalkádja várja a gyerekeket és a felnőtteket. Megismerhetik a tarajos amőba matematikai képletét, indulhatnak a sudoku bajnokságon, megvizsgáltathatják testalkatukat, kísérletezhetnek háztartási eszközökkel, pszichodráma-technikákat sajátíthatnak el, találkozhatnak Newtonnal, játszhatnak a fénnyel, reklámplakátot készíthetnek, törött emberi csontokat ragaszthatnak össze, virtuális túrát tehetnek a Tisza folyómedrében, növényeket nyúzhatnak mindazok, akik a péntek estét az SZTE-n töltik. A programokon való részvétel díjtalan, de néhány esetben regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők minden információt megtalálnak a www.u-szeged.hu/kutatokejszakaja honlapon.

A Kutatók Éjszakáját idén hatodik alkalommal rendezik meg Európában és Magyarországon az Európai Bizottság támogatásával. A Budapesten és több vidéki városban ezen az estén zajló események célja, hogy az érdeklődők megismerhessék az egyetemekben, kutatóintézetekben folyó munkát, az egyes tudományterületek érdekességeit, találkozhassanak a kutatókkal.

A Kutatók Éjszakája a tudományos karrier vonzerejét szeretné növelni, és fontos küldetésének tartja kutatóink ünneplését. Tanuljunk meg tőlük, hogy megérteni és megismerni jó! Hogy az egyes találmányok, újdonságok, vagy éppen hétköznapiságuk miatt észrevehetetlenül egyszerűnek tűnő dolgok mögött milyen elgondolás, elkötelezettség, tudás áll. A magyarországi programokat a Tempus Közalapítvány koordinálja.


Programfüzet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.