SZTE Info

Győztes pneumobilok bemutatója

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a kecskeméti Pneumobil Gálafutamon szeptember közepén két csapattal – az Egerben dobogós MKLaren és az első futamán résztvevő Pneugeot - vette részt. Az egyetemi hallgatókból álló 22 csapat két versenyszámban mérhette össze tudását, ahol a gyorsulási versenyszámot a MK Laren csapata nyerte. A Mérnöki Kar MKLaren és Pneugeot pneumobil csapatai bemutatót tartanak 2011. október 1-én, 11:30-kor a Szeged Pláza mögötti görkorcsolyapályán, melyen minden érdeklődőt szeretettel várnak. A bemutató ingyenes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pneumatikus hajtású járművek versenyét 2008 óta rendezik, melyen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara 2009 óta indul, minden évben két csapattal. A MKLaren csapat járműve a 2011-es májusi versenyre készült el, első szereplésével rögtön harmadik helyet hozott a Mérnöki Karnak.

Idén első alkalommal vehettek részt a csapatok gálafutamon, mellyel a szervezők célja az volt, hogy biztosítsák a revans lehetőségét az egri viadalon is szereplő csapatoknak. A Mérnöki Kar új versenygépe is itt mutatkozott be: a Pneugeot csapat megjelenésekor rögtön a középmezőnyben végzett.

Bővebb információ a csatolt dokumentumban.


Meghívó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.