Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - A LEGENDA – filmbemutató a Szegedi Tudományegyetem támogatásával

Sajtóközlemény - A LEGENDA – filmbemutató a Szegedi Tudományegyetem támogatásával

2011. április 01.

Az 1941-es, híressé vált szegedi diák-Hamlet előadásnak állít emléket „A legenda” című film, melyet órára pontosan 70 évvel az egyetemisták Hamlet-előadása után, 2011. április 1-én 19.30-kor mutat be a Szín-Tér-Kép Alapítvány a szegedi Belvárosi Mozi Nagytermében. A bemutatót a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Város Önkormányzata támogatja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A LEGENDA

(A szegedi diák-Hamlet története)

című dokumentumfilmet

Rendező: Radó Gyula (Balázs Béla-díjas)

Ifj. Horváth István: Baronits Gábor

Tóth Kata: Gesler Lili

A többi szerepben: Kálloy Molnár Péter

Narrátor: Szabó Gabi

Pataki Ferenc

Székhelyi József

Vágó: Csepregi János

Operatőr: Sibalin György

Forgatókönyvíró-producer: Bubryák István

Gyártó: Szín-Tér-Kép Alapítvány

Bemutató médiapartner: DUNA TV ZRT

Készült: Az ORTT Műsorszolgáltatási Alap támogatásával

 

1941. április 1-én a Városi Színházban a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága bemutatta Shakespeare Hamletjét. Az egyesületet Szent-Györgyi Albert alapította, ő és Sík Sándor pártfogása mutatta az utat, és volt egy rendezőjük, bizonyos Horváth István, aki 19 éves korára már tökéletesen kiforrott egyéniség volt, ő addigra már sárospataki diákként angol nyelven megrendezte a Macbeth-et, a III. Richárdot és az Ember tragédiáját. A szegedi előadás revelációként hatott. A szakma, a közönség, a kritika az egekbe emelte, meghívták Kolozsvárra, a pesti nagy művészeti lapok oldalakon át dicsőítették rendezését, dramaturgiai bátorságát, korszerűségét.

Tóth Kata vegyészhallgató volt a szerelme, a Hamlet-előadás Gertrudisa. Ám, itt következik a tragédia. Horváth félzsidó volt (anyja révén), Tóth Kata nem. Az 1941-es fajvédelmi törvény értelmében, esetükben nem csak a tervezett házasság hiúsult meg, hanem a testi kapcsolat is börtönnel büntetendő lett. A sikeres bölcsész-rendező és a tehetséges vegyészhallgató nem látott más lehetőséget, öngyilkos lett.

A szegedi Hamlet pedig legendává vált.

A film bemutatója napra, órára pontosan 70 évvel az egyetemisták Hamlet-előadása után kezdődik.

 

A filmbemutatóról szóló sajtótájékoztatón Pál József, A SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: Amit a szegedi diák-Hamlet alkotói létrehoztak, örök, és egyetemtörténeti jelentőségű esemény volt, az egyetem kultúrtörténetének fontos epizódja. Az SZTE azért is rendkívül fontosnak tartja a legendás színielőadásnak emléket állító film elkészültét, mert az egyetemen a művészi alkotómunka is komoly jelentőséggel bír az oktatás és a kutatás mellett.

 

Bubryák István, a film producere bejelentette: a díszbemutatón a film teljes alkotói stábja, valamint az Ifj. Horváth Istvánt alakító Baronits Gábor és a Tóth Katát alakító Gesler Lili is jelen lesz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek