SZTE Info

Regionális természettudományi diáklabor létesül a SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül 168 millió forint támogatást nyert Regionális Természettudományos Diáklaboratórium létesítésére. A projekt nyitó rendezvényre 2011. április 20-án (szerda) 10.00-15.00 között kerül sor a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium Dísztermében (Szeged, Szentháromság u. 2.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Természetismereti tudástárral támogatott közoktatás fejlesztés” című (TÁMOP-3.1.3-10/2-2010-0013) projekt megvalósítására keretében megépülő Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) a kísérleteken alapuló természettudományos ismeretszerzés regionális központjává válik. Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan – a Dél-alföldi Régió 20 közoktatási intézményének együttműködésével – megvalósuló szakmai fejlesztések lehetőséget kínálnak a korszerű és magas szintű természettudományos szemléltetés hálózatos rendszerének kialakítására.

Bővebb információ a csatolt dokumentumban.


Meghívó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.