SZTE Info

Tűz a szegedi veszélyeshulladék-égetőben – Sajtótájékoztató

2011. március 3-án hajnali 3 órakor, feltehetően műszaki hiba miatt tűz ütött ki a Szegedi Tudományegyetem klinikai területén lévő veszélyeshulladék-égetőben. Az esetről a SZTE és az illetékes hatóságok közös sajtótájékoztatót tartottak délután.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tűzoltóság a tüzet a reggeli munkakezdés előtt megfékezte. A tűz kizárólag az égető épületére korlátozódott, más épületekre nem terjedt át, a klinikák működése zavartalan, az égetőn kívüli elektromos, gépészeti és fűtési alrendszerek nem sérültek meg.

Az esemény bekövetkezésekor két személy dolgozott az üzemben, de szerencsére személyi sérülés nem történt. A biztonsági rendszer észlelte a tüzet, és a berendezéseket azonnal leállította.

Az égető működésképtelenné vált, a kár többszáz milliós nagyságrendű. A szegedi klinikákon keletkező veszélyes egészségügyi hulladékok megsemmisítését mostantól más, szegeden kívüli vállalkozások végzik – velük az egyetemnek keretszerződése van. Az egészségügyi eredetű veszélyeshulladék megsemmisítésére Magyarországon megfelelő kapacitás áll rendelkezésre, így a szegedi égető kiesése a betegellátásban semmilyen zavart nem okoz, és nem kell tartani a hulladékok felhalmozódásától sem.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a helyszíni vizsgálatok során megállapította, hogy biológiai veszély a tűzeset kapcsán nem keletkezett. Az égetőben olyan szokásos kórházi hulladékokat tároltak, amelyek fertőzésveszélyt, járványveszélyt nem jelentenek. Az égetőben a tűz keletkezésekor mindössze 30-40 köbméternyi egészségügyi hulladék volt.

A Sugáregészségügyi Decentrum megállapította, hogy a helyszínen található, sugárveszély jellel ellátott tárolóedények üresek és inaktívak voltak. A sugárzásmérés sugárzást nem mutatott ki, ezért ezek a tárolók senkire semmilyen veszélyt nem jelentettek és nem jelentenek.

A katasztrófavédelmi szakemberek folyamatos helyszíni mérései szerint a levegőbe került légszennyező-anyagoknak sem mennyisége, sem koncentrációja nem indokolta különleges intézkedések megtételét. Ezt a környezetvédelmi hatóság helyszíni vizsgálata is megerősítette. A környezetvédelmi felügyelőség megállapította, hogy a tűzeset bármely, más közönséges tűztől eltérő, komolyabb környezeti veszélyhelyzetet, környezetvédelmi kockázatot nem idézett elő.

A tűz keletkezésének okát a tűzoltóság vizsgálja, a tűzvizsgálati jegyzőkönyv és az egyéb körülmények vizsgálata alapján kerülhet majd sor az esetleges személyes felelősség megállapítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.