SZTE Info

Sajtótájékoztató - A legenda – film a szegedi diák-Hamletről

Az 1941-es, híressé vált szegedi diák-Hamlet előadásnak állít emléket „A legenda” című film, melyet órára pontosan 70 évvel az egyetemisták Hamlet-előadása után, 2011. április 1-én 19.30-kor mutatnak be a szegedi Belvárosi Mozi Nagytermében. A bemutatót a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Város Önkormányzata támogatja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A filmről és a bemutatóról sajtótájékoztatót tartunk 2011. április 1-én 11.15-kor a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal tárgyalójában (SZTE Tanulmányi és Információs Központ, Szeged, Ady tér 10.). A sajtótájékoztatón részt vesz Dr. Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese és Bubryák István, a film rendezője.


A sajtótájékoztatóra tisztelettel meghívjuk, megjelenésére számítunk.

 

Keczer Gabriella

média-koordinátor

 

 

A szegedi diák-Hamlet

1941. április 1-én a Városi Színházban a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága bemutatta Shakespeare Hamletjét. Az egyesületet Szent-Györgyi Albert alapította, ő és Sík Sándor pártfogása mutatta az utat, és volt egy rendezőjük, bizonyos Horváth István, aki 19 éves korára már tökéletesen kiforrott egyéniség volt, ő addigra már sárospataki diákként angol nyelven megrendezte a Macbeth-et, a III. Richárdot és az Ember tragédiáját. A szegedi előadás revelációként hatott. A szakma, a közönség, a kritika az egekbe emelte, meghívták Kolozsvárra, a pesti nagy művészeti lapok oldalakon át dicsőítették rendezését, dramaturgiai bátorságát, korszerűségét. Tóth Kata vegyészhallgató volt a szerelme, a Hamlet-előadás Gertrudisa. Ám, itt következik a tragédia. Horváth anyja révén félzsidó volt, Tóth Kata nem. Az 1941-es fajvédelmi törvény értelmében, esetükben nem csak a tervezett házasság hiúsult meg, hanem a testi kapcsolat is börtönnel büntetendő lett. A sikeres bölcsész-rendező és a tehetséges vegyészhallgató nem látott más lehetőséget, öngyilkos lett. A szegedi Hamlet pedig legendává vált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.