SZTE Info

Miklósa Erika az önkéntességről - Jubileumi Közművelődési Konferencia a SZTE JGYPK-n

20 éves lett a Közművelődési Konferencia, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának népszerű tavaszi rendezvénye. Március 29-31 között a szegedi andragógus növendékek az ország különböző egyetemein, főiskoláin tanuló társaikat látják vendégül. A KMK-n neves szakmai előadók, a közéletben, a kultúra egyes területein jártas vendégek beszélnek az élethosszig tartó tanulásról és a kultúraközvetítésről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Felnőttképzési Intézete a kilencvenes évek eleje óta rendezi meg minden tavasszal a Közművelődési Konferenciát. A KMK keretében a szegedi andragógus növendékek az ország különböző egyetemein, főiskoláin tanuló társaikat látják vendégül. A szegedi és az ide látogató vendéghallgatók megismerkedhetnek az andragógus szakma és a kultúraközvetítés nagyjaival, bővíthetik szaktudásukat és különböző kulturális és szórakoztató programokon vehetnek részt.

A Közművelődési Konferencia ötlete 1992-ben, az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskola kulturális menedzser szakirányos hallgatói fejéből pattant ki. Azt a kérdést vetették fel, hogy vajon ki és hogyan menedzseli a kultúrát, és erre tanáraik segítségével „konferenciát” szerveztek. A kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy újra megismételték, majd pedig országossá bővítették azzal, hogy vendégül látták az ország felsőoktatási intézményeinek művelődésszervező szakos hallgatóit. A diákok pedig egyre inkább maguk alakították ki a programokat, és a konferencia teljes szervezését a kezükbe vették Az évek múlásával a KMK egyre gazdagabbá vált. Ahogy bővültek a képzési területek, úgy lett színesebb a konferencia kínálata. Egy kis ízelítő az eddigi KMK-k vendégeiből: Verebes István, Friderikusz Sándor, Vujity Tvrtko, Csisztu Zsuzsa, Hevesi Tamás, Bergendy Péter, Bárdos András, Kulka János, Havas Henrik, Holló Márta, Székhelyi József, Nagy Feró, Novák Péter, Czeizel Endre, Juronics Tamás, Somló Tamás, Popper Péter, Pokorny Lia, Kálloy-Molnár Péter, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Nagy Ervin, Magna Cum Laude, Beck Zoli.

Idén, 2011-ben jubilál a KMK, 20 éves lett a rendezvény! Így az idei év mottója: „Nem csak a 20 éveseké a világ!” Ennek jegyében a jelenkor kulturális értékei mellett a múlt örökségét is bemutatják, és felhívják a figyelmet a jövőben rejlő lehetőségekre, melyeknek az élethosszig tartó tanulás ad keretet. Az előadásokat kerekasztal beszélgetések formájában rendezik neves szakmai előadók, a közéletben, a kultúra egyes területein jártas vendégek meghívásával.

 

A részletes program a csatolt dokumentumban olvasható.

 

További információ: Keczer Gabriella SZTE média-koordinátor, keczergabriella@gmail.com, 30/9351457

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.