SZTE Info

A cunami áldozata lett a Mezőgazdasági Kar kutatásainak eredménye

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát arról a sajnálatos hírről értesítették, hogy a Japánban folytatott kutatások eredményei a cunami áldozatai lettek. A kar egyik kutatója, Lantos Ferenc jóvoltából 2004-től kísérleti jelleggel Japánban, a Hitachinaka város környéki kísérleti telepen termesztették a jó fajtatulajdonságokkal bíró magyar paradicsompaprikát. Az eredményeket helyben értékelték a Japán kutatók és folyamatosan vizsgálták azokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2009. márciusában Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján mutatták be a magyar paradicsompaprikát. A japán talajhoz jól alkalmazkodó fajtára két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég is felfigyelt.

Azt, hogy mikor és milyen formában tud a magyar-japán program újraindulni, még nem lehet tudni, azonban az biztos, hogy több évnek kell eltelnie, hiszen a közelben lévő kikötőben kiömlő olaj és olajszármazék szennyezése még további károkat okozott.

 

Forrás és további információ: Szabó Zoltán: 70/389-1888, szabo@mgk.u-szeged.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.