SZTE Info

Devecseren is koncerteznek a fizikusok

Ötödik alkalommal tartják kísérletes „koncertjüket” a fizikusok december 20-án, hétfőn, 17 órakor Szegeden, a Kiss Árpád tanteremben (Rerrich Béla tér, Béke épület) A hangok világa – a világ hangjai (a táncoló lángoktól a suttogó növényekig) címmel. A szokásosan egy téma köré csoportosított kötetlen, családias hangulatú bemutatón a klasszikus kísérletek mellett újdonságok, tankönyvekből nem ismert látványos kísérletek is szerepelnek. A házigazdák, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és az ELFT Csongrád megyei Csoportja, elsősorban közép- és általános iskolásokra számítanak, akik kíváncsiak a tapasztaláson alapuló természettudományra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ebben az évben a fellépő oktatók az előadást Devecseren, a Gárdonyi Géza Általános Iskolában is bemutatják, ahova magukkal viszik a szegedi rendezvény közönségétől gyűjtött adományokat is.

A szervezők kérése:

Kérjük, hozz magaddal számodra nélkülözhető játékot vagy könyvet, amelyeket Devecseren átadjuk – a kísérleti bemutatóval együtt – ottani diákoknak! Az adományokat a helyszínen 16 órától, illetve az előadás napján december 20-án 10 órától 15 óráig a Szakmódszertani Csoport számítógép szobájában (Tisza L. krt.84-86., 2. emelet) fogadjuk!

 

Bővebb információ a csatolt dokumentumban.


Plakát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.