SZTE Info

Faludy-díj átadása

A 2010. évi Faludy-díj átadására október 12-én 15 órakor kerül sor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Ady tér 10. Rektori Tárgyaló).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díj kuratóriumának döntése értelmében a 2010. évi Faludy-díjat Lengyel Zoltán kapja.

Lengyel Zoltán az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék posztgraduális hallgatója, akinek a könyvhétre prózaversekből, színdarabok jeleneteiből kötete jelent meg, ezen kívül szerkesztőként, esszéíróként is évek óta dicséretes munkát végez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.