SZTE Info

Harmincezer hallgató ünnepélyes tanévnyitója a Szegedi Tudományegyetemen

Harmincezer hallgatónak, köztük kilencezer elsőévesnek kezdődött el az új tanév a 2010. szeptember 4-én délelőtt tartott ünnepi szenátusüléssel a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tanévnyitó előtt a Szegedi Tudományegyetem professzor kara a hagyományokhoz híven az egyetemi hajdú vezetésével, talárban vonult a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza elől az évnyitó helyszínére, a Tanulmányi és Információs Központba.

A tanévnyitó közönsége egyperces néma felállással emlékezett az egyetem nemrég elhunyt rektorhelyettesére, professzorára, Dr. Kiricsi Imrére.

Tanévnyitó beszédében Dr. Szabó Gábor rektor elmondta: az oktatásban az évkezdés éppen olyan, mint a hétköznapokban az újév. Ilyenkor visszagondolunk a mögöttünk hagyott időszakra, s áttekintjük az előttünk álló feladatokat. Az egyetem vezetője szerint az intézmény sikeres tanévet hagyott maga mögött, melynek egyik legfőbb eredménye, hogy az SZTE - négy máik hazai egyetem társaságában - elnyerte a kutatóegyetemi címet. „A kutatóegyetemi minősítést folyamatnak kell tekintenünk, tehát nem dőlhetünk hátra. Ha nem fejlődünk tovább, idővel méltatlanná válhatunk a címre, ezért továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi téren is elismert és versenyképes intézmény legyen” – fogalmazott.


SZTE Tanévnyitó 2010
A rendezvényen készült fotókat a galériára kattintva tekinthetik meg.

Szabó Gábor akadémikus a gólyákhoz szólva kifejtette: az SZTE jó és erős egyetem. Egy friss felmérés szerint az itt végzett hallgatók rendkívül elégedettek az intézménnyel, az itt kapott tudással. Akik most kezdik meg tanulmányaikat elindulnak azon az úton, hogy a mai oktatók, professzorok fiatal kollégáivá, illetve ami legalább ilyen fontos: értelmiségivé váljanak. „Önök már nem azért tanulnak, hogy jó jegyet kapjanak, hanem azért, hogy az életben megállják majd a helyüket. Ez komoly feladat. Az SZTE-n megszerezhetik azokat az alapokat, melyek a boldoguláshoz szükségesek” – fogalmazott a rektor. A Szegedi Tudományegyetem attól kiváló intézmény – zárta gondolatait –, hogy jó oktatói és tehetséges hallgatói vannak. A tehetséges, ambiciózus, rátermett diákok biztosíthatják, hogy továbbra is magas maradjon az egyetem presztízse idehaza és külföldön.

A város nevében Dr. Botka László polgármester köszöntötte az egyetemet, illetve az ünnepség résztvevőit. A polgármester arról beszélt, hogy Szeged és az egyetem sorsa kilencven éve szorosan összefonódott. Szeged egyetemi város, a város és az univerzitás csak együtt lehetnek eredményesek és sikeresek. Mint fogalmazott, közös nagy siker, hogy az ELI lézerkutató központ Szegeden épülhet meg, ez a városfejlesztés egyik legfontosabb eleme lehet. Botka László köszönetet mondott a korábbi rektor, Szabó Gábor professzor munkájáért, és elismerését fejezte ki a jelenlegi rektor, Szabó Gábor akadémikus tevékenységéért.

Ezt követően az ünnepi tanévnyitó alkalmából kitüntetéseket és kinevezéseket adtak át.

Egyetemi Sportért díjban részesültek Dr. Boros-Gyeviné Sziklai Andrea és Katona János testnevelő tanárok (Sportközpont) a Szegedi Tudományegyetem sportjáért több éven keresztül végzett kiemelkedő tevékenységüknek valamint kiváló szakmai felkészültségéről tanúskodó tanári munkájuknak elismeréséül.

A Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjban részesült a MOL Nyrt. Kutatás-Termelés Divíziója a szénhidrogén kutatásban több évtizeden át nyújtott, a megbízó eredményességét és az Egyetem gyarapodását, fejlődését szolgáló támogatásért. A díjat Molnár Zsolt, a MOL NYrt. Kutatás-Termelés Divízió Új Technológiák és K+F vezetője vette át.

Részfoglalkozású, további jogviszonyban foglalkoztatott főiskolai tanári kinevezést vett át Dr. Sztanáné dr. Babics Edit, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanító- és Óvóképző Intézet főiskolai docense.

A Szegedi Tudományegyetem Professor Emerita címet adományozott Dr. Hammer Helgának, az Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Klinika nyugalmazott egyetemi tanárának.

Kanyó Zoltán Irodalomelméleti díjat kapott dr. Milián Orsolya, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének tudományos munkatársa „Az ekphraszisz fikciói. Elméleti, történeti és diszciplináris átrendeződések az ekphraszisz teoretikus diszkurzusaiban.” című doktori disszertációjáért.

A gólyákat Ament Balázs, a SZTE Hallgatói Önkormányzat alelnöke köszöntötte. Ezt követően az elsőéves hallgatók esküt tettek, majd Dr. Szabó Gábor rektor kézfogásával egyetemi polgárokká fogadta őket.

A Szegedi Tudományegyetem Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülés megtekintéséhez kattintson ide.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.