SZTE Info
rektorjeloltek-meret

Közös sajtótájékoztatót tartott a SZTE két rektorjelöltje

Sajtótájékoztató keretében vázolta vezetői elképzeléseit kedden a Szegedi Tudományegyetem rektori posztjára pályázó két professzor, Szabó Gábor, az intézmény jelenlegi rektora, illetve Szabó Gábor akadémikus. A szenátus június 21-én dönt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE rektori posztjára korábban Szabó Gábor rektor mellett Wittmann Tibor orvosprofesszor jelentkezett, a március 8-i szenátusi ülésen azonban egyikük sem kapta meg a mandátum elnyeréséhez szükséges támogatást, ezért került sor a pályázat újbóli kiírására – tájékoztatott Palkó András professzor, tudományos rektorhelyettes.

rektorjeloltek
Az eseményen készült képeket a galériára kattintva tekinthetik meg. Fotó: Segesvári Csaba

 

Ismételten két érvényes pályázat érkezett: az egyiket Szabó Gábor rektor, a Mérnöki Kar egyetemi tanára, a másikat a névrokon Szabó Gábor, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanára, akadémikus nyújtotta be. A jelölteket június 14-én hallgatta meg az egyetem szenátusa és tanári testülete. A szenátus június 21-én határoz arról, hogy 2010. július 1-jétől négy éven át ki vezetheti a felsőoktatási intézményt. Szabó Gábor rektornak, aki harmadik ciklusát kezdené, a szavazatok kétharmadára, kihívójának 50 százalék plusz egy szavazatra van szüksége. 

A két professzor keddi közös sajtótájékoztatóján egyetértett abban, hogy az SZTE az elmúlt hét évben sikeres volt, s az intézmény jövőjét a konszenzussal kialakított fejlesztési stratégiával összhangban képzelik el, így programjukban is számos hasonló elem szerepel. Mint mondták, nem tekintik ellenfélnek egymást; úgy gondolják, a szenátoroknak a két programot és vezetői-menedzseri stílust, szemléletet kell mérlegre tenniük, mielőtt meghozzák megfontolt döntésüket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.