SZTE Info

TIOP222 – SO1 szintű Sürgősségi Betegellátó Osztály kialakítása az Új Klinika épületében

Dr. Ujhelyi István államtitkár és Dr. Botka László polgármester jelenlétében közel 700 millió forintos támogatási szerződést írtak alá az SO1 szintű sürgősségi osztály kialakítására a Strukturális Alapok Programiroda és a Szegedi Tudományegyetem vezetői 2010. április 7-én. A várhatóan 2011 őszén átadásra kerülő 19 ágyas SO1 szintű Sürgősségi Betegellátó Osztály kialakítására a 410 ágyas klinika földszintjén kerül sor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Új Magyarországi Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP-2.2.2/08/2F) keretében a Szegedi Tudományegyetem „Sürgősségi ellátás fejlesztése a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban” című pályázata pozitív elbírálásban részesült. Ennek kapcsán közel 700 millió forintos támogatási szerződést írt alá az új SO1 szintű sürgősségi betegellátó központ kialakítására Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója, Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója és kézjegyével látta el Prof. Dr. Pál Attila, a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Az Egyetem közel 70 millió forintos önerővel megvalósuló projektjének célja a sürgősségi betegellátás korszerű, integrált, optimális feladatmegosztáson alapuló egységes rendszerének és központjának kialakítása.

A magasabb, 1. szintre fejlesztett SBO kialakítására a 410 ágyas klinikai tömb földszintjén kerül sor a meglévő, a volt városi kórházi telephelyen működő 2. szintű SBO átköltözésével és a helyszínen működő traumatológiai, idegsebészeti, neurológiai és pszichiátriai sürgősségi ambulanciák tereinek részbeni felhasználásával, átépítésével, korszerűsítésével és bővítésével. A pályázat keretein belül heliport leszállóhely is kialakításra kerül az épület tetején. A létesülő 19 ágyas központi SO1 a háttérszakmák, valamint a kutató és oktató épületek közvetlen közelében fog elhelyezkedni. A SZTE Klinikai Központ magkórház koncepciójának egyidejű megvalósulásával, a sürgősségi betegellátás olyan intézményegység részévé válik, amely 582 elektív és 19 sürgősségi ágyával a szegedi fekvőbeteg-ellátás aktív ágyainak 41,45 %-át koncentrálja.

Az SO1 szintű Sürgősségi Betegellátó Osztály nettó 716 m2 új terület kialakítását és 651 m2 felújított, korszerűsített területet jelent. A fejlesztéssel 743 m2-en megszűnik az SO2 szintű sürgősségi betegellátás. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának projektje 10%-os önerővel közel 700 millió forintos támogatásból valósul meg. – hangsúlyozta az aláírás kapcsán Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

 

További információ:

Hegedűs Mariann
PR referens Szegedi Tudományegyetem
Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
Tel.: 62-546-896

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.