SZTE Info

A MOB Életútprogramjához csatlakozott az SZTE

Olimpiai kerettagok és „olimpiai reménységek” felsőoktatási tanulmányait és felkészülését is támogatja a jövőben a Szegedi Tudományegyetem. A jelenleg is több olimpikonnal büszkélkedő intézmény 2009. április végén csatlakozott a Magyar Olimpiai Bizottság Életút Programjához. Az együttműködésnek köszönhetően az intézmény öt olimpiai kerettagnak engedi el a költségtérítési kötelezettséget, de többletpontokkal, egyéni tanulmányi renddel, kedvezményes nyelvtanulással, és különórákkal is segíti a sportolók zavartalan felkészülését.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a Magyar Olimpiai Bizottság Életút Programjához. Az együttműködésnek köszönhetően a jelenleg is több olimpikonnal – például Janics Natasa és Vajda Attila – büszkélkedő Szegedi Tudományegyetem évente öt olimpiai kerettagot vagy „olimpiai reménységet” vesz fel költségtérítéses képzésre, de térítéses kötelezettség nélkül. Az intézmény továbbá többletpontokkal, egyéni tanulmányi renddel, kedvezményes nyelvtanulással, és különórákkal is segíti a sportolók zavartalan felkészülését, de az olimpikonok rendelkezésére bocsátja sportlétesítményeit és kollégiumi férőhelyeit is. A MOB által javasolt sportolók a kedvezményekért cserébe az egyetem színeiben versenyeznek az egyetemi és főiskolai országos- és világbajnokságokon.

„Számos olimpikon tekinti Alma Materének a Szegedi Tudományegyetemet, amire rendkívül büszkék vagyunk, hiszen az ő sikerüket a sportban és az életben kicsit mindenki magáénak érezheti. Az egyetem éppen ezért mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse felkészülésüket – persze a diplomáért továbbra is meg kell küzdeniük – de ehhez a legjobb feltételeket biztosítjuk” – hangsúlyozza Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.
 
Magyar Olimpiai Bizottság Életút Program

A kezdeményezés célja az olimpiai kerettagok tanulmányainak szakmai, illetve anyagi támogatása, valamint egy olyan sportos szemléletű fiatal értelmiség képzése, amely tanulmányainak befejeztével hozzájárul az egészséges életmód terjesztéséhez és segíti, hogy minél több sportszerető, edzettebb fiatal nevelkedjék fel.
 
További információ:

Keczer Gabriella, sajtószóvivő Szegedi Tudományegyetem Tel.: 62-544070/4070mellék
Bittner Péter Privy Council Communications Tel.: 06-20-665-0386
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.