Bezár

Sajtóarchívum

Gyógynövényekről szakszerűen

Gyógynövényekről szakszerűen

2009. május 19.
Egy új kézikönyv a Szegedi Tudományegyetemről.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A gyógynövények felhasználása napjainkban ismét reneszánszát éli, a növényi termékek széles választéka jelenik meg gyógyszertárak, fitotékák és más szaküzletek polcain. Sorra nyílnak a természet¬gyógyász rendelők, és a sajtóban számtalan, gyógynövényekkel kapcsolatos cikk jelenik meg, az elektronikus média naponta foglalkozik a természetből származó szerekkel. A sok-sok információ és gyógynövény-alapú termék között egyre nehezebb az eligazodás, és szakemberben és laikus érdeklődőben gyakran merül fel a kérdés: mit tudnak, mire valók és mire nem alkalmazhatók valójában a gyógynövények?

A gyógynövényekkel kapcsolatos megalapozott, szakszerű ismeretek iránti igényt igyekszik kielégíteni a Medicina Könyvkiadó gondozásában megjelent Gyógynövénytár - Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz című könyv. A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének szerzőgárdája egy olyan, a hazai könyvpiacon egyedülállónak tekinthető kiadványt szerkesztett, amely tudományosan megalapozott, racionális ismereteket kíván nyújtani a gyógynövények értékeléséhez. A könyvben szakirodalmi adatok feldolgozásával készült tanulmányok olvashatók azon legfontosabb gyógynövényekről, amelyek a ma hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosak. Ezek között számos olyan gyógynövény is megtalálható, amely hazánkban korábban nem volt ismert, napjainkban viszont egyre nagyobb súllyal jelenik meg készítmények formájában. A több mint 150 gyógynövény lexikonszerű bemutatását több, gyakorlati szempontok szerint összeállított keresztreferencia-táblázat egészíti ki, amelyek a terjedelmes anyag mindennapi használatát hivatottak segíteni. Különösen hasznosnak ígérkezik az alkalmazási lehetőségek és korlátok, ellenjavallatok táblázatos rendszerezése. Az idegen szavak, szakmai kifejezések megértését a könyv végén található szószedet segíti.

A könyv nem csak egészségügyi szakemberek - gyógyszerészek, orvosok - számára nyújt munkájukhoz nélkülözhetetlen ismereteket, hanem haszonnal forgathatják azok az érdeklődők is, akik megbízható tények alapján kívánnak informálódni a gyógynövényekről, azok megalapozott alkalmazhatóságáról, valós helyükről a gyógyításban és az öngyógyításban.
További információ és kapcsolatfelvétel:

Csupor Dezső
egyetemi tanársegéd

SZTE Farmakognóziai Intézet, Szeged, Eötvös u. 6.
csupor.dezso@pharm.u-szeged.hu
+36-62-546-451
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek