SZTE Info

Nemzetközi referencialabor a Szegedi Tudományegyetemen

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koraszülés megállításának gyógyszeres lehetőségeit is kutatja az SZTE izolált szervi laboratóriuma.

A jövőben nemzetközi referencialaboratóriumként is működik a koraszülés megállításának gyógyszeres lehetőségeit kutató Szegedi Tudományegyetem izolált szervi laboratóriuma. A kulcsfontosságú kutatóhely ugyanis 2009. február 17-től szerb farmakológusokat is fogad, akik egy tréning keretében sajátíthatják el az ISOSYS izolált szervi rendszer használatát. 2009. február 17-19. között a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének izolált szervi laboratóriumába érkeznek a Nis-i Egyetem Orvostudományi Kar farmakológusai, hogy egy tréning keretében elsajátítsák a Szegeden évek óta alkalmazott ISOSYS izolált szervi rendszer használatát. A készülék-együttest gyártó Experimetria Kft. ugyanis – a sokéves közös kutatómunkának köszönhetően – Dr. Gáspár Róbertet, a laboratórium vezetőjét kérte fel a szerb gyógyszerészek képzésére. Az izolált szervi laboratórium a készülék fejlesztésének egyes lépéseiben is aktívan részt vett és jelenleg is közös, a méhműködést még pontosabban mérő rendszer korszerűsítésén dolgozik együtt a céggel. Az intézet egyik fő kutatási területe a terhes méhizomzat korai fájástevékenységének leállítására szolgáló szerek és hatásmechanizmusok kutatása, amely lényegében a koraszülés megállításának jövőbeni gyógyszeres lehetőségeinek keresését jelenti. „Az ISOSYS rendszer egy olyan készülék-együttes, amely magában foglalja az izomszövetek túléltetéséhez és összehúzódásaik mechanikai méréséhez szükséges eszköztárat, ugyanakkor egy modern szoftverháttérrel is rendelkezik, mely a mechanikai választ azonnal digitális jellé, görbékké alakítja. A görbék értékelését pedig egy komoly, világviszonylatban is kiemelkedő analizáló rendszer segíti. A szerb kollégák lényegében a készülék használatát fogják megtanulni, bél- és érszöveten végzett kísérletek közben” – magyarázza Dr. Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet egyetemi docense.

További információ: Bittner Péter Privy Council Communications Tel.: 06-20-665-0386

Keczer Gabriella, sajtószóvivőSzegedi Tudományegyetem Tel.: 62-544070/4070mellék

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.