SZTE Info

4, 5 millió látogató az ország egyetlen egyetemi ökoközpontjában

A megnyitás óta eltelt öt évben több mint 1200 rendezvénynek adott otthont Magyarország első zöld kongresszusi központja. A 2009-ben a Legtöbbet Zöldült Irodája díjjal is kitüntetett Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi- és Információs Központ az egyik legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszín, amely az elmúlt évben csaknem 200 rendezvényt bonyolított le és 50 ezer vendéget fogadott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ötödik születésnapját ünnepli az ország egyetlen egyetemi kongresszusi központja, amely a megnyitása óta mintegy 4,5 millió regisztrált látogatót fogadott. A mintegy nyolcmilliárd forintos beruházással elkészült Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi- és Információs Központ egyetemi könyvtárként, szolgáltató és konferenciatérként is működik, naponta átlagosan 3500-400 egyetemi polgár és vendég keresi fel.

Az egyidejűleg több mint 1.300 fő befogadására alkalmas Kongresszusi Központ mindezek mellett az egyik legnépszerűbb vidéki rendezvényhelyszín, ahol tartottak már informatikai világkonferenciát, több száz fős jótékonysági bálokat, hazai és nemzetközi tudományos fórumokat, üzleti workshopokat, valamint kulturális programokat.

A környezettudatosság jegyében az intézmény vezető szerepet vállal a régióban a rendezvények környezeti terheléseinek csökkentése érdekében is. A komplexumban elektronikus dokumentációs rendszert és csak újrahasznosított és/vagy környezetbarát papír használnak. A TIK vezetősége továbbá a számítógépek, nyomtatók és irodai berendezések használatára zöld protokollt alakított ki, amely szigorúan szabályozza az elektronikus berendezések használatát. A mosdókban csökkentették a víznyomást, szelektíven gyűjtik a hulladékot és az épület melegvíz ellátását is 90%-ban napkollektorok segítségével biztosítják. A bevezetett zöldprogramnak köszönhetően a 25 ezer négyzetméteres Központban havi szinten 3-5%-os energia felhasználási javulást értek el és a magyar egyetemek között nonprofit kategóriában elsőként nyerték el a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.