SZTE Info

A napenergia kutatástól a geotermikus energiatermelés jövőjéig

A legkorszerűbb energetikai ismeretekről tanácskoznak Szegeden

 

Az Európai Unió klímacsomagjának hazai vonatkozásai, a Szegedi Tudományegyetem bioetanollal és napenergiával kapcsolatos kutatásai, a szélerőművek, a földgázellátás, a geotermikus energiatermelés, valamint a megújuló energiák hasznosítása és a természetvédelem közti konfliktusok is témája lesz 2009. november 26-28. között az első alkalommal megrendezésre kerülő Szegedi Energiagazdálkodási Konferenciának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektorának védnöksége alatt a legkorszerűbb energetikai ismeretekről, hagyományteremtő szándékkal szervez konferenciát az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei szervezete 2009. november 26-28. között. A kétnapos konferencián több, mint harminc előadás hangzik el a napjainkra már egyre szigorodó követelménynek számító környezet- és energiatudatossággal, az energiahatékonysággal, továbbá a megújuló energiahasznosítással kapcsolatban.

A rendezvényen neves energetikai szakemberek és az SZTE kutatói számolnak be többek között az Európai Unió klímacsomagjának a megújuló energiaágazattal kapcsolatos hazai vonatkozásairól, a szélerőművek és a geotermikus energiatermelés műszaki és gazdasági kérdéseiről. Szó lesz továbbá a kiserőművek engedélyeztetésről, a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályi előírásokról, valamint a megújuló energiák hasznosításának természetre gyakorolt hatásáról is.

„A jövő energiájának kérdése talán a legfontosabb kérdés napjainkban. Éppen ezért a tapasztalatok és kutatási eredmények megosztása rendkívül fontos tényező. A konferenciát hagyományindítónak tekintjük és a rendezvényen szeretettel várjuk az energiaiparban dolgozó szakembereket. Külön motivációt jelenthet számukra, hogy a Mérnöki Kamara tagjait 1, illetve 3 kamarai pont illeti meg, amennyiben előadnak vagy hallgatóságként részt vesznek a konferencián” – hangsúlyozza Péter Szabó István, a szervező bizottság vezetője, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar oktatója.

 

További információ:

Keczer Gabriella, sajtószóvivő Szegedi Tudományegyetem Tel.: 62-544070/4070mellék

Bittner Péter Privy Council Communications Tel.: 06-20-665-0386

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.