SZTE Info

Magyar Rektori Konferencia nem ért egyet a gyakorlati félév eltörlésével

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem ért egyet és nem támogatja a gyakorlati félév eltörlésére vonatkozó felsőoktatási törvénymódosító javaslatot.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A felsőoktatási intézmények vezetőit tömörítő szervezet meglepetéssel értesült arról, hogy a hetedik féléves államilag támogatott gyakorlati képzések hatályon kívül helyezését tervezik. A felsőoktatási törvény módosítására tett javaslattal a Magyar Rektori Konferencia nem ért egyet és nem támogatja a gyakorlati félév eltörlését - olvasható az állásfoglalásban.

Az MRK és a magyar felsőoktatási intézmények a felsőoktatás fontos részének, nélkülözhetetlen elemének tartják a gyakorlatigényes képzéseket. A szakmai gyakorlat – amelynek bevezetését az MRK és intézményei többször is javasolták – a XXI. század felsőoktatásának integráns része, amely nélkül a hallgatók nem szerezhetik meg a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen gyakorlati ismereteket - írták.

A többciklusú képzés alapképzési szakaszában az európai gyakorlattal összhangban szerepel a gyakorlatigényes szakok esetében a gyakorlati félév, amely az új képzési rendszerben a munkaerő-piaci igényekkel összhangban, a végzettek munkahelyi alkalmazását segíti.
A javasolt változtatás jelentősen rontaná a képzés minőségét, valamint a Bologna-folyamatot is károsan befolyásolná - hívta fel a figyelmet a rektori testület.
A felsőoktatási törvény módosítását hétfőn tárgyalja az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága. (Forrás: MTI)

A 2010-es költségvetésről szóló sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán a következőket mondta, miután bejelentette, hogy a kormány aznapi ülésén elfogadta a jövő évi büdzsét: „Minden költségvetési tételt biztosítunk, ami ahhoz szükséges, hogy fenntartsuk az oktatás színvonalát. Mert az oktatásban van Magyarország jövője, az ország és gyermekeink jövője ezen múlik.” (Forrás: Médiafigyelő)
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.