SZTE Info

6,4 milliárd forintot nyert el az SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
A július 23-i kormányülésen döntés született arról, hogy a Magyar Köztársaság kormánya valamivel több mint 6,4 milliárd forintos támogatást biztosít az SZTE fejlesztési terveihez.
A Szegedi Tudományegyetem a következő 3 évben esedékes mintegy 7,7 milliárd forintos fejlesztéséhez 6,4 milliárd forintos pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése (TIOP 1.3.1) pályázat keretében. Július 24-én hivatalosan bejelentették, hogy a kormányzat előző napi döntése értelmében támogatja az SZTE pályázatát.
A fejlesztés célja a partner felsőoktatási intézmények (SZTE, szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola, bajai Eötvös József Főiskola) műszaki-természettudományos képzési portfóliójának megújítása, a kutatás- fejlesztési és innovációs (K+F+I) szolgáltatások színvonalának emelése, valamint az informatikai infrastruktúra színvonalának növelése.
A tervezett beruházási tevékenységek pedig a következők lesznek: Szegeden felépül a Mérnöki Kar új épülete, megindul a multifunkcionális laborok építészeti rekonstrukciója (Dóm tér és Rerrich Béla tér), és elkezdődik a Dugonics téri központi épület felújítása. Mindemellett új műszerek, gépek, berendezések kerülnek az egyetemre több mint 1,5 milliárd forint értékben.

SZEGY

eu_erfa  umft
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.