Bezár

Sajtóarchívum

A fogszuvasodás megakadályozható – az SZTE korszerűsíti a hazai dentálhigiéniás képzést

A fogszuvasodás megakadályozható – az SZTE korszerűsíti a hazai dentálhigiéniás képzést

2008. december 10.
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem a magyarországi dentálhigiénikus képzés korszerűsítése érdekében a magas szintű, amerikai modellben megvalósuló komplex fogászati ellátás szemléletét kívánja meghonosítani, amely a költséges betegellátás helyett a fogászatban is a megelőzést tartja szem előtt. Az egyetem ezért együttműködést kezdeményezett az amerikai dentálhigiénikus szövetséggel, melynek első lépéseként 2008. december 10-12. között Szegedre látogat Trisha O'Hehir, az American Dental Hygienists’ Association (ADHA) vezető képviselője.

A kezdeményezéssel a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara korszerűbb, Európában is elfogadott végzettséget adó, hosszú távon főiskolai szintű programmá kívánja átalakítani a 2008. ősszel elindult OKJ-s szakképzésű dentálhigiénikus képzését. Az amerikai dentálhigiénikus szövetséggel kialakítandó együttműködés érdekében 2008. december 10-12. között az egyetemre látogat Trisha O'Hehir, az ADHA vezető képviselője, aki a Kar oktatóival és a képzésben részvevő hallgatókkal is megosztja szakmai tapasztalatait.

A kialakuló együttműködés a hazai egészségügyi ellátó rendszerre is pozitív hatással lehet, hiszen az amerikai modellt megvalósító szemlélet a drága kezelések helyett a fogászatban is a megelőzésre helyezi át a hangsúlyt. Orvos-kutatók ugyanis már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy szervezett és szisztematikus megelőzéssel a fogszuvasodás megakadályozható, az ínygyulladás és a fogágybetegség pedig kontrollálható, így minimálisra csökkenthető a gyógyító beavatkozások szükségessége, és ezáltal a kezelések költsége is jelentősen csökkenhet.

A dentálhigiénikus jelenleg is az egészségügy számos területén dolgozhat, például fogászati megelőző tevékenységeket folytathat, fogászati egészségnevelő feladatai lehetnek, és karbantarthatja az orvosi eszközöket. A képzés megfelelő szintű átalakítása után azonban a szakemberek szélesebb, önálló feladatkört láthatnak el: a fogorvossal szoros együttműködésben, de önálló prevenciós és meghatározott gyógyítási feladatokat végezhetnek, így például fogkőeltávolitás, gyermekkori barázdazárás, kisebb tömések elkészítése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek