SZTE Info

A legkorszerűbb technológiákat tanulják a szegedi mérnökhallgatók

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a hallgatók gyakorlatorientált képzésére. Ennek egyik eleme a legmodernebb technológiát alkalmazó vállalkozásokkal való szoros együttműködés. A szakterületén vezetőnek számító svéd SKF szegedi képviseletével évek óta tart a szakmai kapcsolat. Ennek keretében 2008. szeptember 25-én közös műszaki napot rendezett a Kar és a szegedi vállalkozás. Ezen a legújabb technológiájukat mutatták be olyan élenjáró nemzetközi cégek, mint az ESAB, az ALUP vagy a Siemens. A résztvevők a legkorszerűbb költség- és energiatakarékos műszaki megoldásokkal ismerkedhettek meg a csapágyazás, az infra-technika, a hegesztés-technológia és a villamosmotorok területén. Elvi megállapodás született arról, hogy a svéd ESAB hegesztés-technológiai cég a jövőben segíti a szegedi műszaki képzésbe: oktatási segédanyagokat biztosítanak és bemutatókat tartanak a Kar hallgatói és oktatói számára a legkorszerűbb technikai megoldásokról. Az együttműködési megállapodást várhatóan októberben írja alá a vállalat és a Kar vezetése.

Keczer Gabriella sajtószóvivő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.