SZTE Info

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki egyetem

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Szegedi Tudományegyetem a vidék legnépszerűbb egyeteme az idei felvételi jelentkezések alapján, és országos szinten is csak egy intézmény, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem előzi meg. A SZTE-re ebben az évben összesen 13.874-en adták be jelentkezésüket, az ELTE-re 16.650-en, míg a másik két nagy vidéki egyetemre, a pécsire és a debrecenire 13.483, illetve 13.404 hallgató jelentkezett.

Különösen az országosan csökkenő jelentkezéseket figyelembe véve örvendetes, hogy az első helyen Szegedre jelentkezők számát tekintve a korábbi évek csökkenési üteme lelassult: míg 2007-ben több mint 2500-zal kevesebben jelölték meg első helyen az SZTE-t mint 2006-ban, idén a csökkenés már csak 800 fő.

Keczer Gabriella sajtószóvivő  

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.