SZTE Info

A régészeti geológia – Dr. Sümegi Pál előadása az M2 csatorna Alma Mater műsorában

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Sümegi Pál az SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport, Földtani és Őslénytani Tanszékének egyetemi docense tart előadást április 21-én hétfőn 17.00 órakor az M2 csatorna Alma Mater műsorának keretében.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak az MTV felvételének helyszínén az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében. (Szeged, Ady tér 10.)

Alma Mater: tudományos előadások az m2 csatornán

Összefogás a tudásalapú társadalomért

Új tudományos ismeretterjesztő műsorokat indított a köztelevízió tudáscsatornája, amely megalapozza a Magyar Televízió és a hazai egyetemeket és főiskolákat képviselő Magyar Rektori Konferencia szakmai együttműködését. Az összefogás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar tudomány eredményeire, bemutassa a hazai felsőoktatási intézményekben folyó munkát, és elősegítse a tudásalapú társadalom megerősödését. Az együttműködés keretében március végén indult az m2 csatornán Alma Mater címmel egy hatrészes előadássorozat. A hetente szombatonként jelentkező műsorban különböző tudományok jeles képviselői számolnak be szakterületük újdonságairól és azok társadalmi hasznáról.

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.