SZTE Info

Dékány Imre Szent-Györgyi Albert díjat kapott

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szent-Györgyi Albert díjat kapott Dékány Imre akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és nemzetközi kapcsolatok rektorhelyettese iskolateremtő munkásságért és nemzetközileg elismert tudományos eredményeiért. A kitüntetést nemrég vette át Budapesten Hiller István oktatási és kulturális minisztertől.

A professzor több mint 30 éve dolgozik az egyetem Kolloidkémiai Tanszékén, ahol számos hazai és külföldi kutatási projektet sikeresen valósított meg. Kutatásai elsősorban az anyagtudomány, a kolloidkémia és nanotechnológia területére vonatkoznak, és amelyeket alkalmazott a hazai ipar (például a MOL Rt.), és eredményeit Németországban is hasznosítják. Három éves szerződése van a Szegedi Tudományegyetemnek a Németországban funkcionális anyagokat kutató és fejlesztő Fraunhofer Intézettel, amelyet most hosszabbítottak meg újabb két évre. Az amerikai General Electric budapesti kutatóközpontja szintén a napokban köt szerződést az egyetemmel nanoszerkezetű anyagok előállítása céljából. A professzor fiatal munkatársaival részt vesz az egyetem regionális tudásközpontjainak munkájában. Az elmúlt 10 évben 12 munkatársa szerzett tudományos (PhD) fokozatot a Kémia Doktori Iskolában, amelynek Dékány Imre a vezetője. Eddigi tudományos munkásságát jelzi 350 publikációja és az azokra történő közel 2 ezer független hivatkozás, valamint 17 szabadalma is. A professzor több külföldi kémiai folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, munkáját Japánban és Németországban is tudományos díjakkal ismerték el. Jelentős munkát vállalt már a 90-es években a JATE-n a doktori képzés megindításában, és mint az SZTE tudományos rektorhelyettese eredményes munkát végzett az egyetem tudásközpontjainak megszervezésében, az egyetemen 2003 óta megindult kutató-fejlesztő munka bázisának megalapozásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.