SZTE Info

Dante-kódex bemutató

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi és a Veronai Tudományegyetem közösen jelentette meg a XIV. századi Dante-kódex hasonmás kiadását. A kódexet és a hozzá kapcsolódó tanulmánykötetet a két intézmény vezetői és a szerkesztők 2007. november 8-án délután 16 órakor mutatják be Szegeden, a József Attila Tanulmányi Központ Kiállítási terében.

A bemutatón részt vesz Elio Mosele, Verona megye elnöke, Alessandro Mazzucco rektor, Pieralvise di Serego Alighieri, a költő leszármazottja, Pintér Lajos tb. Főkonzul, Marosi Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Szabó Gábor rektor és a kötet szerkesztői: Gian Paolo Marchi és Pál József professzorok.

A bemutatóra tisztelettel meghívjuk.

A Dante-kódexről szóló információk a csatolt dokumentumban találhatók.

Keczer Gabriella sajtószóvivő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.