SZTE Info

Molekuláris bionika képzés indul az SZTE-n

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 A Szegedi Tudományegyetem 2008 szeptemberétől molekuláris bionika alapképzési szakot indít (a szak alapítója a Pázmány Péter Katolikus Egyetem). A 7 féléves tanulmányi időszak eredményes befejezése esetén a hallgatók molekuláris bionikus szakképzettséget szereznek. A képzés felelőse a Természettudományi Kar. A képzési kapacitás az alapszakon 20-30 fő lesz. A képzésről ma tartottak sajtótájékoztatót Budapesten azoknak az egyetemeknek a vezetői -- köztük Szabó Gábor, az SZTE rektora --, ahol elindul az országban újdonságnak számító szak. Részletes információ a csatolt dokumentumban olvasható. Keczer Gabriella sajtószóvivő  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.