SZTE Info

A SZTE központi épületének felújítása

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem Dugonics tér 13. szám alatti központi épülete, melyben a Rektori Hivatal működik, hosszú idő óta felújításra szorul. Az egyetem a városképi jelentőségű épület felújításához a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül törekszik forrásokat biztosítani. A megújuló épületben az egyetem vezetése mellett a jövőben helyet kapnak a kutatás-fejlesztéshez és innováció transzferhez kötődő szolgáltatások is. A jelenlegi tervek három fő funkció megteremtését tűzik ki célul:

- Szolgáltató tér: konzultációs központ a régió tudásalapú gazdaságfejlesztési programjainak menedzseléséhez

- Prezentációs tér: hallgatói kiszolgáló fejlesztési központ, ahol a központi, a képzéseket közvetlenül támogató hallgatói digitális és humán szolgáltatások koncentrálódnak

- Egyetemi kooperációs tér: itt kapnak helyet azok az egyetemi szervezeti egységek, melyek a tudás létrehozásának és menedzselésének egyetemi szintű letéteményesei (pl.: pályázati iroda, innovációs iroda, külügyi iroda stb.)

A beruházás tervezett összköltsége mintegy 3 milliárd forint; az elképzelésekkel kapcsolatban jelenleg tervezési egyeztetés folyik.

Keczer Gabriella sajtószóvivő

nfu2 eu_erfa umft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.