SZTE Info

Évzáró ülés a Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpontban

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
  Pénteken tartja évzáró ülését a Szegedi Tudományegyetem Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpont (KNRET) Program Tanácsa, a KNRET irányító testülete. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által támogatott, ipari és egyetemi kooperációs kutatásra épülő tudásközpont hosszú távú célja, hogy a régióban található szellemi kulcskompetenciák és erőforrások révén minden érintett fél számára előnyös ipari együttműködési kapcsolatokat alakításon ki a környezettechnológia, a nanotechnológia, a megújuló energiaforrások, az egészségtudomány és az informatika terén. A 3 éves kutatás-fejlesztési és oktatási program 2005 végén kezdődött az SZTE és 9 ipari partner részvételével. Az első évben felhasznált, együttesen 561,5 millió forintot kitevő önerő és támogatás révén 3 új technológia, 3 új alkalmazás és 3 prototípus jött létre. A fiatal tudósjelöltek képzésére is figyelmet fordító kutatási program eredményei között egy benyújtott szabadalom, továbbá közel 70 magyar és idegen nyelven megjelent tudományos publikáció is szerepel. A következő évtől a partnerek újabb kutatási eredményeket és azok gyakorlati alkalmazásának megvalósulását várják. A program résztvevői szerint a kooperáció révén 9-10 év múlva számottevően javulhat az alkalmazott kutatások piaci hasznosítása, a lakosság életminősége és jelentős befektetési potenciál koncentrálódhat a Dél-alföldi régióban.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.