SZTE Info

Évzáró Igazgató Tanácsi ülés az SZTE Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központban

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

December 22-én, pénteken tartja évzáró ülését a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ (DEAK) Igazgató Tanácsa. A projekt az egyetem egyik sikertörténete, a GVOP program dél-alföldi mintaprojektje, amely 2006 nyarán ünnepelte az első éves évfordulóját.

A 3 éves, középtávú program 2006-ban a kutatás-fejlesztés terén egy benyújtott szabadalomról számolhat be, amely Kiricsi Imre professzor Hulladékhasznosítás programjához kapcsolódik, az olajos emulziók szétválasztása témakörében. Emellett egy know-how meghatározása is megtörtént, amelyik a DÉMÁSZ kísérleti fejlesztését szolgálja. A technológia egy biogáz demonstrációs üzem létrehozásához kapcsolódik, Kovács Kornél professzor Bioremediáció-Biokonverzió programja keretében.

A 2007-es évtől a partnerek újabb kutatási eredmények, szabadalmak, know-how-k megvalósulását, egyes kutatási ágakban piackész termékek elkészülését várják. Szintén a jövő év feladata lesz a nanotechnológiai oktatás beindítása a december 13-án átadott Nanotechnológiai Oktató és Kutató Centrumban (ReCeNTM), amely a DEAK program finanszírozásában készült el. A Centrum egyrészt az SZTE hallgatóit kívánja megismertetni a modern nanotechnológiai vizsgálati módszerek elméletével és gyakorlatával, másrészt az ipari kooperációs kutatásokat kívánja előmozdítani azáltal, hogy szakmai felügyelet melletti bérlabor szolgáltatást biztosít az érdeklődő vállalkozások kutatási-mérési igényeihez illeszkedően.

A hosszútávú fenntarthatóság tekintetében a nemzetközi példák azt mutatják, hogy egy kooperációs kutatási központ 12-15 év degresszív támogatással válhat önjáróvá. A DEAK éppen ezért kiemelt céljának tekinti újabb ipari partnerek bevonását, illetve a portfoliójába tartozó kutatások minél szélesebb körű promócióját, annak érdekében, hogy biztosítsa a program folyamatosságát a jelenlegi támogatás kifutása és egy esetleges következő támogatás közötti átmeneti időszakra.

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.