SZTE Info

Egyedülálló nanotechnológiai központ a SZTE-n

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központja (DEAK) Magyarországon egyedülálló Nanotechnológiai Oktató és Kutató Központot hozott létre a Természettudományi Kar Rerrich téri épületében. A laboratórium korszerű hátteret biztosíthat a Természettudományi Kar és a Mérnöki Kar képzéseihez, és lehetőséget teremthet az ipari partnerekkel közösen végezhető kooperáció kutatások bővüléséhez. A labotarórium létrehozásának és a műszerek beszerzésének anyagi hátterét a DEAK és a SZTE Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpontja közösen biztosította.

A laboratóriumot 2006. december 13-án adják át egy országos Nanotechnológiai Fórum keretében, melyen részt vesz többek között Dr. Szabó Gábor rektor, Nagy Sándor, Szeged Megyei Jogú Város stratégiai alpolgármestere és Prohorenko Alexander Szergejevics, az Orosz Köztársaság Magyarországi Kereskedelmi Kirendeltségének vezetője.

A rendezvény részletes programja a csatolt dokumentumban olvasható.

Az újságírókat 9.30-ra várjuk a Központba (Rerrich tér 1.), majd a laboratórium bemutatása után 10.00 órára a Nanotechnológiai Fórum megnyitójára a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába (Somogyi utca 7.).

A rendezvényre tisztelettel meghívjuk, megjelenésére számítunk.

Keczer Gabriella sajtószóvivő  

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.