SZTE Info

Döntés előtt a Mezőgazdasági Kar

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
  A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának jövőjéről tartottak megbeszélést ma Hódmezővásárhelyen. A hallgatói normatíva drasztikus csökkentése és a hallgatói létszám visszaesése miatt nehéz helyzetbe került kar előtt két lehetőség áll: vagy önkormányzati fenntartású intézményként folytatja működését, vagy összeolvad a SZTE Mérnöki Karával. A tegnapi megbeszélésen Dr. Szabó Gábor rektor arról tájékoztatta a kar dolgozóit, hogy az egyetem támogatná a két kar fúzióját, ezzel ugyanis létrejönne a hatékony működéshez szükséges kritikus hallgatói és oktatói tömeg. Ily módon a kar jelentős hiányát le lehetne küzdeni, a régiónak pedig szüksége van az agrár-élelmiszeripari képzésre.

A végső döntést a kari tanács mondja ki január első hetében. Amennyiben az összeolvadás mellett határoznak, a SZTE Szenátusa februári ülésén hagyhatja jóvá a döntést. Az oktatás azonban júniusig mindenképpen a jelenlegi formában folyik.

Keczer Gabriella sajtószóvivő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.