SZTE Info

Ezer hallgató az Összevont Egyetemi Nyílt Napon

   
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több mint ezer középiskolás diák vett részt a Szegedi Tudományegyetem 2006. november 23-i összevont nyílt napján. Az egyetem Tanulmányi és Információs Központjának kiállítási terében reggeltől késő délutánig álltak az iskolások rendelkezésére a karok képviselői, hogy személyesen is felvilágosítást adjanak a felmerülő kérdésekre. Itt nem csak a klasszikus képzési rendszerek - mint a Bölcsészettudományi vagy az Általános Orvosi Kar – tagjai vettek részt, hanem a Szegedi Tudományegyetem új karai, a Fogorvostudományi és a Mérnöki Kar is bemutatkozott. Nap közben a diákok a karok tájékoztató előadásain is részt vehettek, ahol az egyes szakok, képzések jellegzetességeiről, változásairól kaptak felvilágosítást, déltől pedig Szabó Gábor rektor, Homor Géza, oktatási igazgató, Dobi János, az SZTE Ságvári Endre Gyakorlógimnázium igazgatója és Füstöss Mónika, az Országos Felsőoktatási Információs Központ munkatársa tájékoztatta a diákokat a 2007-es érettségi és felvételi eljárásról, az Szegedi Tudományegyetem kínálta lehetőségekről, a diák- és tudományos életről. Szabó Gábor rektor kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemcsak a hazai felsőoktatási intézmények közül emelkedik ki tudományos és oktatási potenciáljával, hanem a világ egyetemei között is rangos helyet foglal el. „Önök közül várjuk az egyetem következő Nobel-díjasát!” – mondta a Szegedi Tudományegyetem rektora a főként a régió középiskoláiból: Zentáról, Kecskemétről, Szolnokról, Békéscsabáról érkezett hallgatóságnak.

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.