SZTE Info

Szegeden kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
  A minden évben megrendezésre kerülő Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvény-sorozat ünnepélyes megnyitójára idén nem a fővárosban, hanem a 85 éves szegedi felsőoktatást ünneplő Szegedi Tudományegyetemen kerül sor november 6-án. A Magyar Tudományos Akadémia a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében tartja Evolúció, Fejlődés, Revolúció című ünnepi tudományos ülését 11.00 és 12.30 óra között.

Az ülés programja:

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének köszöntője

Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntője

Telegdy Gyula, az MTA Szegedi területi Bizottságának elnökének köszöntője

Venetianer Pál, az MTA r. tagjának ünnepi előadása „Az evolúció a számok és a kísérletek tükrében” címmel

A rendezvényre tisztelettel meghívjuk, megjelenésére számítunk.

Keczer Gabriella sajtószóvivő  

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.