SZTE Info

Véha Antal a SZÉF főigazgatója

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Dr. habil Véha Antal egyetemi docenst nevezte ki a Szegedi Tudományegyetem Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Karának főigazgatójává a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa. A tisztséget egyedüli pályázóként nyerte el. A megbízás 2006. július elsejétől három éves időtartamra szól.

Véha Antal 24 éves oktatói gyakorlattal rendelkezik, 1996 óta a SZÉF vezető oktatója, 2005 óta az Élelmiszertechnológia és Környezetgazdálkodás Tanszék (jelenleg Intézet) vezetője. Az élelmiszertechnológus mérnök szak szakfelelőse. Oktatott tárgyai: élelmiszeripari gyártásismeret, malomipari technológia és szakgéptan, a minőségi gabonatermelés biológiai alapjai. Publikációinak száma 257. Az MTA Agrár Műszaki Bizottságának tagja, a SZAB Élelmiszermérnöki Munkabizottságának elnöke, a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület országos társelnöke és Csongrád megyei elnöke. Alapító tagja a SZIE Agrár-műszaki Doktori Iskolájának és külső tagja a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori iskolájának. Angol és német nyelven beszél.

Az oktatásra vonatkozó főigazgatói elképzelései között hangsúlyosan szerepel a három jelenlegi, Bologna-rendszerű BSc szak (élelmiszermérnök, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök) mellett egy élelmiszermérnök MSc, valamint egy negyedik BSc szak – informatikus és szakigazgatási agrármérnök -- elindítása a közeljövőben. Emellett bővíteni szeretné a kar felnőttképzési kínálatát, jelentős részt kíván vállalni a TTK-n indítandó környezetmérnök MSC szak oktatásában és a Műszaki Kar kialakításában. A kutatásra vonatkozó elképzelései között szerepel a szaktanácsadási tevékenység és a külföldi tudományos kapcsolatok bővítése, a kar forrásszerzési képességeinek javítása és a szorosabb együttműködés a kisvállalkozásokkal. Ennek érdekében Innovációs Iroda létrehozását tervezi. A kari gazdálkodással kapcsolatosan elkötelezett a költségérzékeny kari és intézeti gazdálkodás fejlesztése, valamint a kar és a gazdaság kapcsolatának piaci alapokra helyezése mellett.

Keczer Gabriella sajtószóvivő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.