Bezár

Sajtóarchívum

Egy éves a SZTE kooperációs kutatási központja

Egy éves a SZTE kooperációs kutatási központja

2006. június 13.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Vagy megtaláljuk az utat, vagy építünk egyet”

Egy éves a SZTE kooperációs kutatási központja

A Szegedi Tudományegyetem kötelékében működő Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központot (DEAK) egy éve alapították, 10 ipari partner bevonásával. A projekt azóta az egyetem egyik sikertörténete, a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) program dél-alföldi mintaprojektje. Tegnap igazgatótanácsi ülésen értékelték az első év eredményeit.

A 10 ipari partner és a GVOP támogatásával megalakult DEAK a Szegedi Tudományegyetem három karának tudásbázisát tömöríti. Portfoliójában ugyanúgy megtalálható a remediációs és nanotechnológiai fejlesztések, az orvosi képalkotási modellezés vagy az új energiahordozók és a hulladékhasznosítás kutatása az anyagtudományok területén, mint a kozmetológiai és a bőr öregedésének gátlását szolgáló fejlesztések az élettudomány vonalán. Alapító partnerei a gazdaság technológia-intenzív és K+F orientált szektoraiban jól működő vállalkozások, melyek kiemelt céljuknak tekintik a permanens technológiai fejlődést, mint az üzleti sikerük egyik alapját.

Az első évben kialakították a DEAK működését meghatározó struktúrát, menedzsment szervezetét és az üzleti partnerek fogadására is alkalmas munkahelyi környezetet. Elindították a szervezet marketing tevékenységét: a kutatásokat bemutató kiadványt 200 potenciális partnerhez juttatták el, üzleti ajánlattal kiegészítve. A DEAK létrehozásával tehát kialakult az egyetemi „profil”, amely sikerrel szállhat versenybe a K+F források megszerzéséért.

Kutatási területen is eredményt hozott az első év: egy benyújtott szabadalmat, amely Kiricsi Imre professzor hulladékhasznosítási programjához kapcsolódik, az OKFT Kft. bevonásával, az olajos emulziók szétválasztása témakörében.

A DEAK szlogenje: „Vagy megtaláljuk az utat, vagy építünk egyet”. Ha már valahol sikerrel alkalmaznak egy modellt, akkor az érdemes lehet – a megfelelő korrekciókkal – kipróbálni. Ha a sajátosságokból adódóan nincs ilyen modell, akkor a szervezetre hárul, hogy úttörő megoldásokkal biztosítsa a tevékenység folyamatosságát. Szerencsére az új felsőoktatási törvény hatályba lépése is azt erősíti, hogy meg kell jelennie a vállalkozó egyetemnek, hiszen mind a költségvetési megszorítások, mind pedig a kutatási támogatási rendszer átalakulása azt jelzi, hogy az egyetemi tudásbázist a piacon is tudni kell értékesíteni. A DEAK ennek szeretne utat találni, vagy szükség esetén építeni. Az első év tapasztalatai alapján a kooperációs központ megfelelt mind a kutatói, mind az ipari igényeknek, és reményeink szerint tartósan tölthet be összekötő szerepet a partnerek között.

A DEAK tevékenységéről bővebb információk a www.deak.u-szeged.hu honlapon találhatók.

Kovács Tibor DEAK igazgató

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek