SZTE Info

Down-szimpózium Szegeden

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézete a Szegedi Alapítvány a Magzati Genetikai Betegségek Megelőzéséért és Gyógyításáért-alapítvánnyal együtt eddig öt alkalommal rendezett Szegeden Down Szimpóziumot. A VI. Down Szimpóziumot 2006. április 7-én lesz.

A Down kór súlyos, gyógyíthatatlan fogyatékosságot eredményező kromoszóma rendellenesség, több életfontos szervet érintő fejlődési zavarral járhat. Az elváltozások kezelése, és ezzel a beteg gyermekek társadalomba való jobb beilleszkedése fontos orvosi és társadalmi feladat. A kórkép elsődleges és másodlagos megelőzése és a kezelése szempontjából rendkívül fontos a különböző diagnosztikus területek, mint az ultrahang-, a molekuláris- és citogenetikai diagnosztika, a korai fejlesztő terápiák megismerése és megismertetése, nemzetközi összehasonlítása.

A rendezvény az országban egyetlen fóruma az e betegséggel foglalkozó genetikus, gyermekgyógyász, szülész, kardiológus orvosoknak, kutatóknak és társadalmi szervezeteknek. Az eddigi rendezvények igazolták, hogy a fórumra nagy szükség van. A szakembereknek itt nyílik lehetősége arra, hogy a legújabb kutatási eredményeiket bemutassák, illetve a megfelelő konklúziót levonják, és a jövő kutatási tervei körvonalazzák. A 2004-ben megrendezett IV. Down Szimpóziumon 125 szakember vett részt, jelentős számmal a szomszédos országokból is. Hasonló részvétel lesz az idén.

A Szimpózium egyben a Down kóros betegeket tömörítő társadalmi szervezetek bemutatkozása is, amelyeknek nagy szerepe van abban, hogy a betegséggel kapcsolatos eddigi helytelen társadalmi felfogást korszerűsítsék. A Down kórral kapcsolatos társadalmi hozzáállás meghatározza egy ország fejlettségi szintjét. Az eddigi évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a szimpózium hatásának köszönhetően e szervezeteknek más fórumokon (pl. média) is egyre gyakrabban hallathatják véleményüket és ismertetik tapasztalataikat.

A tudományos rendezvény a betegségben érintettek családtagjai is részt vesznek és elmondják hasznos tapasztalataikat. A Down Szimpózium hiánypótló funkciót tölt be azzal, hogy lehetőséget nyújt az érintett szakemberek tudományos ismereteinek bemutatására, valamint a társadalmi szervezetekkel és az érintett szülőkkel való találkozására, tapasztalatcserére. Dr Szabó János professzor a Szimpózium elnöke elmondta, hogy a tudományos rendezvény gyógyszergyárak érdeklődési területén kívül esik, a legfőbb támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Hivatal Mecenatúra pályázatán nyerték

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.