Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - X. Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity

Sajtómeghívó - X. Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity

2023. augusztus 30.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke

 

tisztelettel meghívja Önt a

 

X. Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity

elnevezésű konferenciára.

 

Időpontja: 2023. augusztus 30. (szerda) 12:00 óra

Helyszíne: Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék

(Szeged, Egyetem utca 2.)

 

Augusztus 30-a és szeptember 1-je között rekordszámú résztvevővel, tizedik alkalommal rendezi meg a Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke. A konferencia nevében szereplő rövid latin mondás, a Sapiens Ubique Civis – azaz: A művelt ember az egész világon otthon van – mintegy mottója a konferenciának: arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a klasszikus ókorban gyökerező európai műveltség birtokosainak a világ minden táján otthont nyújt.

A konferencia egyik legfőbb célkitűzése, hogy a tudományterület fiatal kutatói számára fellépési és publikálási lehetőséget biztosítson egy – mára rangosként számontartott – nemzetközi konferencián, illetve egy nemzetközi folyóiratban. Az esemény fontos célja az is, hogy a világ számos országából idesereglő fiatal kutatókkal a magyar ókortudomány, a neolatin stúdiumok és ezek recepciójának kutatása mellett Szeged városát és a Szegedi Tudományegyetemet is megismertesse és megszerettesse. Az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék ily módon is hozzájárul a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hírének és ismertségének növeléséhez.

Az idei konferencia szekcióinak témái közül néhány: görög irodalom, későrómai birodalom, ókori történelem, antik vallástudomány, római történelem, kortárs adaptációk, filozófia, görög történelem, Augustus kora, későantikvitás, Homérosz, neolatin tanulmányok.

Soha ennyi jelentkezés nem érkezett még a konferenciára: a szegedi bölcsészkaron három napon keresztül hatvannál több ifjú kutató számol be aktuális tudományos eredményeiről. A hat plenáris előadást olyan fiatal tudósok tartják, akik az elmúlt egy évtizedben több ízben is résztvevői voltak már a Sapiens Ubique Civis konferenciának, időközben pedig doktori fokozatot szereztek.

Az angol nyelven zajló konferencia külföldi résztvevői és plenáris előadói idén hazánkat is beleértve több mint egy tucat ország különböző egyetemeiről érkeznek: Európa egyetemein kívül (Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Írország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország) az Egyesült Államokból és Grúziából is. A hazai ókortudományt az SZTE mellett a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eötvös József Collegium, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem előadói képviselik.

A részletes program itt található: https://fb.me/e/197p561hD

A konferenciáról további információ kérhető a sapiensuc@gmail.com címen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek