Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Kilencedik alkalommal rendeznek nemzetközi klasszika-filológiai konferenciát Szegeden

Sajtóközlemény - Kilencedik alkalommal rendeznek nemzetközi klasszika-filológiai konferenciát Szegeden

2022. augusztus 31.
2 perc

Idén kilencedszer rendezik meg a Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. augusztus 31 - szeptember 2. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia nevében szereplő rövid latin mondás, Sapiens Ubique Civis – azaz: A művelt ember az egész világon otthon van – mintegy mottó, arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a klasszikus ókorban gyökerező európai műveltség birtokosainak a világ minden táján otthont nyújt.

A konferencia egyik fő célja, hogy a tudományterület fiatal kutatói számára fellépési és publikálási lehetőséget biztosítson a nemzetközi színtéren, illetve egy nemzetközi folyóiratban. Az előadásokból készült tanulmányok publikálására 2020 óta saját, az ELTE Eötvös József Collegiumával közösen kiadott folyóiratban biztosítanak lehetőséget, szigorú peer review elbírálás után.

Az esemény fontos célja az is, hogy a világ számos országából Szegedre érkező fiatal kutatókkal a magyar ókortudomány, a neolatin stúdiumok és ezek recepciójának kutatása mellett a várost és a Szegedi Tudományegyetemet egyaránt megismertesse és megszerettesse. - Fontos számunkra az is, hogy a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék ily módon is hozzájáruljon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara hírének és ismertségének növeléséhez – fogalmazott dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus.

Az idei konferencia szekcióinak témái: római irodalom, görög és római vallás, császárkori római történelem, a dicséret megjelenése a görög római irodalomban, római hadtörténet, az antikvitás utóélete, görög irodalom, görög kultúra, köztársaságkori római történelem, illetve az ókortudomány különböző aspektusai.

A konferencia külföldi résztvevői és plenáris előadói idén hazánkat is beleértve tizenhárom ország különböző egyetemeiről érkeznek: Európa egyetemein kívül (Ausztria, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Görögország, Lengyelország, Málta, Németország, Olaszország, Szerbia) Ausztráliából és az Egyesült Államokból is. A hazai ókortudományt az SZTE mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Kodolányi János Egyetem valamint a Debreceni Egyetem előadói képviselik.

A konferencia elérhetősége a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék honlapján:

http://klasszika.hu/konferenciak/sapiens-ubique-civis/

A konferenciáról további információ kérhető a sapiensuc@gmail.com címen.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek