Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - A GINOP-2.2.1-15-2016-00006 azonosítószámú projekt zárórendezvénye

Sajtómeghívó - A GINOP-2.2.1-15-2016-00006 azonosítószámú projekt zárórendezvénye

2021. október 19.
2 perc

A rendezvény időpontja: 2021. október 22. A rendezvény helyszíne: SZTE TTIK Biológiai Intézet, Ferenczy terem, 6726 Szeged, Közép fasor 52.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A gombaipari termékpálya ökológiai gazdálkodásra történő átállásának előmozdítása, termésbiztonság fokozása és új, funkcionális gombaalapú élelmiszerek előállítása” című projekt - mely az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumában valósul meg - fő célkitűzése az ökológiai gazdálkodás feltételeinek megteremtése volt a gazdasági szempontból legjelentősebb termesztett gomba, a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) esetében. A kórokozók és kártevők elleni védekezést kémiai peszticidek alkalmazása helyett növényi hatóanyagokkal és mikrobiális biokontroll szervezetekkel megvalósító gazdálkodásból származó gomba nem tartalmaz peszticid-maradványokat, forgalmazása ezért a fogyasztói bizalom növekedését és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkenését eredményezi. Ezen túl a projekt eredményeképpen Európa szelénhiányos területein (mint pl. Magyarország) a kutatók képesek lesznek ökológiai jellegű termesztésből származó gombák szeléntartalmát oly mértékben fokozni, hogy a gomba elfogyasztása fedezze a szükséges napi beviteli mennyiséget. Hasonlóképpen nagy jelentősége lehet az emelt D-vitamin-tartalmú gombának, számos kutatás igazolja ugyanis e hormonhatású vitamin emberi egészségre gyakorolt kedvező hatását. A kórokozók, kártevők hatékony felismerésére szolgáló módszerek kifejlesztése pedig jelentősen segíti a hatékonyabb gombatermesztés megvalósítását.


PROGRAM:

11:00 – 11:20 Regisztráció

11:20 - 11:25 Megnyitó - Dr. Kredics László, SZTE szakmai vezető

11:25 - 11:35 A projekt összefoglalása pályázati szempontból – Balogh Szilvia, SZTE

11:35 – 12:05 Trichoderma kórokozók a gombatermesztésben: történeti áttekintés és a legújabb eredmények bemutatása - Dr. Hatvani Lóránt - SZTE

12:05 – 12:35 Kártevők és kórokozók a csiperke termesztésében, és az ellenük irányuló biológiai védekezés lehetőségei – Dr. Kredics László - SZTE

12:35 - 13:05 Környezetkímélő módszerek bevezetése a csiperkegomba termesztésében, az új gomba alapú funkcionális élelmiszerek, étrend kiegészítők fejlesztése – Dr. Csutorás Csaba, Új Champignons Kft

13:05 - 13:20 A projekt eredményeinek összefoglalása, záró gondolatok - Dr. Kredics László - SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek