A rendezvény időpontja: 2021. október 22. A rendezvény helyszíne: SZTE TTIK Biológiai Intézet, Ferenczy terem, 6726 Szeged, Közép fasor 52.
„A gombaipari termékpálya ökológiai gazdálkodásra történő átállásának előmozdítása, termésbiztonság fokozása és új, funkcionális gombaalapú élelmiszerek előállítása” című projekt - mely az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumában valósul meg - fő célkitűzése az ökológiai gazdálkodás feltételeinek megteremtése volt a gazdasági szempontból legjelentősebb termesztett gomba, a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) esetében. A kórokozók és kártevők elleni védekezést kémiai peszticidek alkalmazása helyett növényi hatóanyagokkal és mikrobiális biokontroll szervezetekkel megvalósító gazdálkodásból származó gomba nem tartalmaz peszticid-maradványokat, forgalmazása ezért a fogyasztói bizalom növekedését és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkenését eredményezi. Ezen túl a projekt eredményeképpen Európa szelénhiányos területein (mint pl. Magyarország) a kutatók képesek lesznek ökológiai jellegű termesztésből származó gombák szeléntartalmát oly mértékben fokozni, hogy a gomba elfogyasztása fedezze a szükséges napi beviteli mennyiséget. Hasonlóképpen nagy jelentősége lehet az emelt D-vitamin-tartalmú gombának, számos kutatás igazolja ugyanis e hormonhatású vitamin emberi egészségre gyakorolt kedvező hatását. A kórokozók, kártevők hatékony felismerésére szolgáló módszerek kifejlesztése pedig jelentősen segíti a hatékonyabb gombatermesztés megvalósítását.
PROGRAM:
11:00 – 11:20 Regisztráció
11:20 - 11:25 Megnyitó - Dr. Kredics László, SZTE szakmai vezető
11:25 - 11:35 A projekt összefoglalása pályázati szempontból – Balogh Szilvia, SZTE
11:35 – 12:05 Trichoderma kórokozók a gombatermesztésben: történeti áttekintés és a legújabb eredmények bemutatása - Dr. Hatvani Lóránt - SZTE
12:05 – 12:35 Kártevők és kórokozók a csiperke termesztésében, és az ellenük irányuló biológiai védekezés lehetőségei – Dr. Kredics László - SZTE
12:35 - 13:05 Környezetkímélő módszerek bevezetése a csiperkegomba termesztésében, az új gomba alapú funkcionális élelmiszerek, étrend kiegészítők fejlesztése – Dr. Csutorás Csaba, Új Champignons Kft
13:05 - 13:20 A projekt eredményeinek összefoglalása, záró gondolatok - Dr. Kredics László - SZTE