SZTE Info

Sajtómeghívó - Gyakori rákok prevenciójának és terápiájának újszerű megközelítése 4C: Méhnyak- és kolorektális rák kezelése projekt online zárókonferencia

Szeretettel meghívjuk Önt a Gyakori rákok prevenciójának és terápiájának újszerű megközelítése 4C: Méhnyak- és kolorektális rák kezelése eMS azonosító: ROHU397 projekt online zárókonferenciára, mely 2021. június 15-én 9 órai kezdettel kerül megrendezésre a http://greenlight.bibl.u-szeged.hu/b/adm-kor-a9k-1um linken. A rendezvény szervezője a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia programja

9:00

9:10

Belépés az online felületre

9:10

9:30

Megnyitó

- Dr. Malita Daniel Claudiu, Igazgató, Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár

- Prof. Dr. Oláh Judit, Tanszékvezető, Onkoterápiás Klinika, Szegedi Tudományegyetem

9:30

10:00

A Temes Megyei Sürgősségi Kórház beszámolója a projekt eredményeiről

- Dr. Pirtea Laurentiu Cornel, Projektmenedzser, Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár

10:00

10:30

A Szegedi Tudományegyetem beszámolója a projekt tevékenységekről és a beruházásról

- Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, Egyetemi tanár, Onkoterápiás Klinika, Szegedi Tudományegyetem

- Prof. Dr. Molnár Tamás, Egyetemi tanár, I. sz. Belgyógyászati Klinika, Szegedi Tudományegyetem

10:30

11:10

A Victor Babes Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem beszámolója a projekt tevékenységekről és a beruházásról

- Prof. Dr. Raica Marius és Prof. Dr. Sporea Ioan, Victor Babes Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem, Temesvár

11:10

11:30

Kérdések és válaszok

- Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, Egyetemi tanár, Onkoterápiás Klinika, Szegedi Tudományegyetem

- Dr. Pirtea Laurentiu Cornel, Projektmenedzser, Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár

11:30

12:00

A rendezvény zárása

- Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, Egyetemi tanár, Onkoterápiás Klinika, Szegedi Tudományegyetem

- Dr. Pirtea Laurentiu Cornel, Projektmenedzser, Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár


A projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretén belül valósul meg. Az angol nyelvű konferencia mindenki számára nyilvános és ingyenes.  

Projekt összefoglaló Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Románia-Magyarország Programban daganatmegelőzéshez és diagnosztikához kapcsolódó egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére nyílt lehetőség 3 egészségügyi intézményben Temes és Csongrád-Csanád megyében. A projekt fókuszában a méhnyak- és vastagbélrákok álltak. A 2,55 millió euro összegű támogatás diagnosztikai és terápiás orvosi eszközök beszerzését tette lehetővé a temesvári Temes Megyei Sürgősségi Kórházban és a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, továbbá az érintett szakemberek továbbképzése is megvalósult.

A 2019. márciusában indult pályázat átfogó és modern megközelítéssel, a megelőzés, és a képalkotó diagnosztikával támogatott precíziós sugárterápia fontosságát hangsúlyozva vállalt beruházási és képzési tevékenységeket Temes és Csongrád-Csanád megye lakosságának szolgálatában.

A projektben az Onkoterápiás Klinika egyik, több mint 12 éves lineáris gyorsítójának egy modern készülékre történő cseréje valósult meg, egy másik meglévő gyorsító műszaki fejlesztése is megtörtént, és az I. számú Belgyógyászati Klinikába kolonoszkópokat szereztek be, fejlesztve a meglévő eszközparkot. A beszerzések által mind a daganatmegelőző szűrés a vastagbélrák esetében, mind a terápiás ellátás minősége - első sorban a projektben kiemelt méhnyakrák esetében, de más daganat lokalizációkban is - nagymértékben javult. A beruházás által egységessé vált onkológiai kezelő hálózat az azonos típusú készülékekkel, besugárzás tervező szoftverekkel és betegazonosító rendszerek egységes hálózatával növeli a betegellátás biztonságát.

A méhnyak- és vastagbél rákok modern és átfogó szemléletű ellátásához a projektben orvosszakmai továbbképzéseket, workshopokat rendeztek és megvalósul az intézmények közötti tudástranszfer a betegellátás európai standardoknak megfelelő egységes protokollok kidolgozásával. A lakosság tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektettek a projekt megvalósítói: ismeretterjesztő brosúrákat készítettek az egészségmegőrzés, a vastagbélrák szűrés, és a méhnyak- és kolorektális rák megelőzésének fontosságáról, az életmódbeli kockázatok megismertetésével, azok elkerülésének, csökkentésének lehetőségeiről. A terjesztésbe a régió háziorvosait is bevonták. Emellett lakossági figyelemfelhívó tájékoztató fórumot tartottak, ismeretterjesztő újságcikket jelentettek meg és a Diagnózis című műsor egy adásában is tájékoztatták a lakosságot a gyakori rákok prevenciójának és terápiájának újszerű megközelítéséről, valamint lehetőséget biztosítottak méhnyak- és vastagbélrákok lakossági szűrésére Temes és Csongrád-Csanád megyében.

Projekt azonosító: ROHU397
Teljes projekt összeg: 3.452.844,43 EUR
ERFA támogatás összege: 2.549.775,91 EUR
SZTE önrész: 453.190,08 EUR
Projekt partnerek:
Vezető kedvezményezett: Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár
Kedvezményezett 1: Szegedi Tudományegyetem, Onkoterápiás Klinika, I. sz. Belgyógyászati Klinika
Kedvezményezett 2: Victor Babes Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem, Temesvár
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.