SZTE Info

efop_nyito

Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai – multidiszciplináris kutatás a Szegedi Tudományegyetem vezetésével

A Szegedi Tudományegyetem 1,493 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott arra, hogy az általa vezetett négytagú konzorcium kialakítson és működtessen egy sikeres, nemzetközi beágyazódással bíró, interdiszciplináris kutatói hálózatot a fenntartható és inkluzív társadalomfejlesztés területén. Az EFOP-3.6.2-16 Tematikus kutatási hálózati együttműködések című felhívás keretében, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem, valamint a Soproni Egyetem közreműködésével megvalósuló projektet az Európai Unió támogatja, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Széchenyi 2020 keretében megvalósuló projekt átfogó célja, hogy feltárja a hazai és a tág értelemben vett kelet-európai innovációs mintázatokat a tanulás szempontjából, másrészt erősítse az európai tudományos hálózatokkal való együttműködést. Így a tudományos kapacitások fejlesztésével és erősítésével új együttműködések jöttek létre mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően a résztvevő egyetemek olyan kiemelkedő együttműködési adottságokra tettek szert, amelyek lehetővé teszik számukra a jövő nemzetközi kutatási projektekbe való bekapcsolódást. Lehetőség nyílt a kutatási humán erőforrások fejlesztésére is, ami nagyban hozzájárul az intézmények aktív kutatási hálózati szerepvállalásához. A projekt megvalósítói stratégiai célként tűzték ki továbbá a szakmai kompetencia közvetítését; szerepet vállalnak a társadalmi-gazdasági-jogi folyamatokban. A 2021 január végéig tartott programba összesen közel 200 kutatót, köztük 150 fiatal kutatót, doktoranduszt és doktorjelöltet vontak be, de az érintett karok hallgatói is lehetőséget kaptak a személyes fejlődésre, nemzetközi kutatási tapasztalatszerzésre. A konferenciák, kutatói utánpótlást támogató programok, nemzetközi oktatói és kutatói mobilitási támogatások eredményeképpen több mint 600 publikáció készült, ebből több mint 200 idegen nyelven, továbbá csaknem 350 hazai és nemzetközi tudományos előadás hangzott el.

 

A projektről bővebb információ itt található.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.