Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Új mélyagyi stimulációs eszközt ültetnek be a szegedi klinikán

Sajtómeghívó - Új mélyagyi stimulációs eszközt ültetnek be a szegedi klinikán

2020. január 21.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika és Neurológiai Klinika tisztelettel meghívja Önt és munkatársait egy Parkinson-kóros beteg műtétjére, melynek során egy új mélyagyi stimulációs eszközt ültetnek be a világon ötödikként, Kelet-Közép- Európában pedig elsőként.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2020. január 22-én (szerdán) 9.30 órára várjuk a sajtó képviselőit, hogy a megfelelő higiénés szabályokat figyelembe véve - beöltözés után - 10.00 órától bemehessenek a műtőbe. Helyszín: SZTE SZAKK Idegsebészeti Klinika, Szeged, Semmelweis u. 6., V. emeleti hibrid műtőkomplexum gerincsebészeti műtője. A műtét várhatóan 8.00 órától 12.00-13.00 óráig tart. Ezalatt lesz lehetőség a felvételek és a nyilatkozatok elkészítésére.


A sajtónak nyilatkozik: a műtétet végző dr. Kis Dávid osztályvezető egyetemi adjunktus (Idegsebészeti Klinika) és Prof. dr. Klivényi Péter igazgató (Neurológiai Klinika).

 

Ez az új eszköz – amely a Parkinson-kór előrehaladott stádiumának kezelésére szolgál – világszerte 2020. január 16-tól érhető el.

 

Mélyagyi stimulációs műtéti eljárás közel 20 éve Magyarországon is elérhető, azonban a korábbi rendszerekhez képest ez az eszköz nemcsak stimulálásra, hanem az agyi elektromos aktivitás detektálására és rögzítésére is alkalmas. Ezáltal az orvosok valós időben juthatnak adatokhoz az agy aktuális működéséről, annak változásáról, és így következtetéseket vonhatnak le a kezelés hatékonyságáról. Erre korábban nem volt lehetőség. Reményeik szerint az így nyert adatok forradalmasítani fogják a mélyagyi stimulációs eszközöket, azok programozását, és ezáltal a betegek részére személyre szabott kezelést fognak tudni biztosítani.

 

A nap másik újdonsága, hogy a tavaly októberben átadott hibrid műtőben először fognak mélyagyi stimulációs műtétet végezni olyan neuronavigációs rendszerrel, és a műtét alatt CT-képalkotással (O-arm), amely lényegesen lerövidíti a műtét időtartamát, és a beavatkozás az ébren lévő beteg számára is könnyebben elviselhetőbbé válik.

 


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek