SZTE Info

Sajtóközlemény - A kérdőív kitöltése nagyon nagy segítség a vírus elleni intézkedésekhez

Március 22-e óta több mint 350 ezren töltötték ki a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által üzemeltetett Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják prognosztizálni magyar kutatók. A kérdőívet minden nap érdemes kitölteni, ezt most már mobiltelefonon is megtehetjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem kutatóját, Röst Gergelyt kérték fel kormányzati oldalról, hogy a járványügyi modellezéssel foglalkozó kutatócsoportja segítsen a járvány terjedésének prognosztizálásában. Az SZTE TTIK Bolyai Intézet kutatója több magyar egyetem bevonásával dolgozik ezen a projekten. A projekt fontos eleme a Magyar Adatszolgáltató Kérdőív (MASZK), amelyet március 22- óta több mint 350 ezren töltöttek már ki. Gyimóthy Tibor vezeti a szegedi egyetem szoftveres csapatának munkáját, az ő feladatuk a kérdőív folyamatos fejlesztése és üzemeltetése. A kérdőívben feltett kérdések arra irányulnak, hogy hogyan reagál a lakosság a különböző megszorítási intézkedésekre, felhívásokra. A MASZK kérdőívnek a lényege, hogy a válaszok segítségével próbálják napi szinten elemezni azt, hogy milyen hatása van a kormányzati intézkedéseknek.

 

– A korlátozó intézkedések enyhítésekor is gyorsan meg lehet nézni, hogy annak milyen hatása van a napi kapcsolatokra, az otthoni munkavégzésre, hány ember mennyi időt tölt az otthonán kívül. Ezekből az adatokból lehet következtetni arra, hogy mi várható a járvány erősödése vagy gyengülése területén – mondta Gyimóthy Tibor.

 

A kérdőív reagál a járvány terjedésére, hiszen változnak a kérdések, aktualizálják azokat. A standard kérdések mellé (életkor, lakóhely, iskolai végzettség, home office) folyamatosan újak is bekerülnek.

 

– Nagyon fontos, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet – mutatott rá Gyimóthy Tibor –, mert akkor tudunk pontos előrejelzéseket adni, ha sok adattal dolgozunk. A kérdőívvel kapcsolatban a MASZK Facebook-oldalán várjuk a kitöltők visszajelzéseit. Az észrevételeket, javaslatokat továbbítjuk a matematikai kutatócsoportnak, és ők igyekeznek ezeket beépíteni a kérdőívbe. Ezek nagyon hasznosak számunkra, ezúton is köszönjük a visszajelzéseket!

 

A Magyar Adatszolgáltató Kérdőív ezen a linken található. Hogy semmiképp ne felejtsük el kitölteni, kérhetünk napi értesítést is. A válaszok minden esetben az előző napra vonatkoznak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.