SZTE Info

pexels-karolina-grabowska-4386466

Sajtóközlemény - Az SZTE idén is kiérdemelte a Kiváló Klinikai Központ elismerést

Kiváló Klinikai Központ 2020 elismerésben részesült a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, amelyet november 27-én a járványhelyzetre való tekintettel online konferencia keretében virtuálisan adták át a díjazottnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idén 8. alkalommal megjelenő Medicina évkönyvhöz kapcsolódó kórházak és klinikák számára kiírt pályázaton a tavalyi és a 2015-ös évhez hasonlóan idén is elnyerte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a Kiváló Klinikai Központ elismerést. A Magyar Kórházszövetség és a Medicina Fórum szervezésében november 27-én online díjátadó gála keretében tartották meg a Medicina évkönyv bemutatóját, és adták át virtuálisan a Medicina pályázati díjakat is.


A bíráló szakmai zsűri átfogó szempontrendszer alapján pontozással értékelte az egészségügyi szolgáltatókat, többek között az éves betegforgalmat, az intézmények minőségbiztosítási rendszerét, a megfelelő műszerparkot, a fekvőbeteg ágyak számát, valamint az ellátó orvosok szakképesítését és minősítését, és a diplomával rendelkező szakdolgozók számát. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ minden területen kiemelkedő eredményt ért el.

 

Az online díjátadó rendezvényen Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke az elismerést megköszönve, így fogalmazott: „Az idei elismerés jelentőségét a modern kori orvoslás egyik legnehezebb pandémiás küzdelemben való sikeres és óriási energiákat megmozgató helytállás is hangsúlyozza. A COVID-19 világjárvány elleni védekezés minden egészségügyi dolgozótól, orvostól és szakdolgozótól egyaránt eddig példa nélküli megfeszített munkát, áldozatot, bátorságot és erőt követelt és követel még ma is. A szegedi klinikai központ közel 4500 egészségügyi dolgozója a világjárvány kihívásainak megfelelő, magas színvonalú munkáját és elhivatottságát is dicséri ez a díj. Büszke vagyok kollégáim teljesítményére, hiszen – mint ahogy azt mindannyian tudjuk – magas színvonalú egészségügyi ellátás csak jól szervezett és lelkes csapatmunka árán érhető el. Még egyszer köszönöm tehát a kiválósági elismerést, és nagyon köszönöm minden egyes kollégám nélkülözhetetlen és áldozatos munkáját, amely nélkül Szegeden nem beszélhetnénk Kiváló Klinikai Központról!”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.