SZTE Info

IMG_7158

Sajtóközlemény - A koronavírus járvány alatt valósul meg a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának felépítése és kialakítása

Megérkezett a Szegedi Tudományegyetem új Biobankjának 12 tonna súlyú, világszínvonalú mintatároló berendezése. A több mint 3 milliárd forint értékű, országosan is egyedülálló automatizált rendszer több millió biológiai minta tárolására lesz alkalmas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Biobank épületének alapkövét 2020. január 21–én tették le a Spartacus Cancer Foundation és az Európai Biobanki Hálózat vezetője, a Szegedi Tudományegyetem és a fenntartó ITM képviselői, azzal a szándékkal, hogy egy éven belül világszínvonalú, modern, robotizált, igen alacsony, akár mínusz 80 fokon történő tárolásra képes tárolórendszer épüljön meg a Szegedi Tudományegyetemen. A rendszer alkalmas lesz az egyetemen a klinikai vizsgálatok, kutatások és a betegellátás során gyűjtött vérminták, szövetminták és más biológiai minták megőrzésére, gyors azonosítására és akár gyógyszermolekulák, vakcinák tárolására is.

 

A szegedi egyetem rendkívüli elkötelezettségét mutatja, hogy a járványügyi helyzet ellenére megvalósult a beruházás, hiszen az eszközpark telepítéséhez több ország szakembereinek folyamatos, összehangolt munkájára volt szükség. Az egyes országok eltérő járványhelyzete miatt a biobanki tárolóeszköz speciális szállítása, előzetes műszaki bevizsgálása igen nagy kihívás elé állította a nemzetközi mérnökcsapatot.

 

A szállítást több hónapos nemzetközi kooperációban végzett műszaki és logisztikai szervezés előzte meg. 2020. november 10-én sikeresen megérkezett a közel 12 tonnányi berendezés. Markó-Varga György a Lundt-University professzora koordinálta és koordinálja a telepítést, aki Svédországból utazott Szegedre, hogy képviselje a Spartacus Cancer Foundationt és mint biobank vezető megossza tapasztalatait a berendezéssel kapcsolatban.

 

Az egyetem biobanki fejlesztése várhatóan december végén, január elején fejeződik be, ekkor kezdődik meg az üzembe helyezés és kalibrálás, lehűtés mintegy egy hónapos folyamata.

 

Az SZTE-n folyó immár több éves fejlesztés és munka eredményét bizonyítja, hogy az idei minőségirányítási auditon az intézmény biobanki fejlesztése, stratégiai tervezése, a magas szintű szakmai sztenderdek beemelése „kiemelten példaértékű” minősítést kapott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.