Bezár

Sajtóarchívum

IMG_0466

Sajtóközlemény - A Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Első Lions Club vérplazma adásra kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, de már gyógyult embereket

Sajtóközlemény - A Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Első Lions Club vérplazma adásra kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, de már gyógyult embereket

2020. október 27.
2 perc

A Szeged Első Lions Club kezdeményezésére a Szegedi Tudományegyetem vezetése a személyes példaadás gesztusával hívja fel a figyelmet, és kéri a koronavírus fertőzésen átesett, de már meggyógyult embereket, hogy az intenzív osztályra került, súlyos állapotú koronavírus fertőzött betegek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében adjanak vérplazmát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mint közismert, a már meggyógyult koronavírus fertőzöttek véréből előállítható plazmakészítmény (rekonvaleszcens plazma-terápia) a kritikus állapotú fertőzött betegek leghatásosabb terápiája, a levett vérplazmában található immunoglobulinok, antitestek, gyulladásos mediátorok ellen termelődött ellenanyagok használhatók fel a citokinvihar elleni küzdelemben, az intenzív osztályos kezelés során.

 

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint már közel 64 000 embernél azonosították a COVID-19 fertőzöttséget, akik közül eddig elenyésző számban jelentek meg vérplazma adáson.

 

A Szegedi Tudományegyetem vezetése képviseletében dr. Fendler Judit kancellár és dr. Dömötör Máté jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgató, valamint a Szeged Első Lions Club két vezetője, dr. Bella Zsolt soros elnök és dr. Szeri István alelnök a vérplazma adást megelőző véradáson jelent meg a Szegedi Regionális Vérellátó Központ Honvéd téri székházában.

 

Az országos protokoll része, hogy a véradás során megvizsgálják a koronavírus elleni antitestek jelenlétét és minőségét, majd pozitív elbírálás esetén lehet csak plazmát adni. A véradáson megjelent vezetők arra kérik a koronavírus fertőzésen átesett, de már legalább három hete gyógyult személyeket, hogy jelentkezzenek vérplazma donornak a Szegedi Regionális Vérellátó Központban (részletek és jelentkezés az ovsz.hu oldalon).

 

A vérplazma-terápiával jelentősen javulhatnak a súlyos állapotú betegek életesélyei, csökken a koronavírus-járvány halálozási mutatója, valamint az egészségügyi ellátó rendszer fokozódó terhei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek