SZTE Info

Sajtómeghívó - IX. Nagy SZTE Véradás

A Szegedi Tudományegyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat tisztelettel meghívja Önt a IX. Nagy SZTE Véradásra 2020. március 10-én, kedden 10 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722 Szeged, Ady tér 10.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A véradás kapcsán dr. Lázár Mária régióigazgató főorvos, az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ képviseletében nyilatkozik a sajtó képviselőinek.

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közös véradást szervez 2020. március 10-én, kedden 8 és 16 óra között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

A biztonságos magyarországi vérellátáshoz évente mintegy 400 000 egység vérre van szükség, amelyet közel 270 000 önkéntes véradó térítésmentesen biztosít. Az önkéntes véradókra szükség van, hiszen bizonyos betegségek csak vérrel gyógyíthatók, és a vér csak véradással pótolható. A biztonságos ellátáshoz átlagosan napi 1600-1800 véradóra van szükség.

 

A véradóknak lehetőségük van egyéni időpont foglalására is, de e nélkül is várják a donorokat. Időpont foglalás az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján, a következő linkre kattintva lehetséges: http://www.ovsz.hu/idopontfoglalas?sid=rfG531mmtM.opntFALVuDQ--

 

A szokásos szűrővizsgálatok mellett a sikeres véradókat ezúttal még gazdagabb ajándékcsomaggal jutalmazzák, amely magába foglalja a Reform Világ Reformbolt jóvoltából felajánlott 10%-os kedvezménykártyát, a Gringos's Cantia étterem 1000 Ft értékű kedvezményre feljogosító kuponját, az Izometria jóvoltából egy aerobic vagy konditermi edzésre beváltható kupont, valamint a Bodor Karate Team felajánlását, amely 50% kedvezményt biztosít a havi tagdíjból.

A donorok azzal is profitálhatnak, hogy véradás után meghatározzák vércsoportjukat, továbbá fertőző májgyulladás (B és C vírus), AIDS (HIV) és szifilisz szűrővizsgálaton is részt vesznek.

 

A véradáshoz szükséges okmányok: lakcímkártya, arcképes igazolvány és TAJ-kártya. Véradás előtt érdemes enni és sok folyadékot inni.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.