Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tetőtéri állatház felújítása

Sajtóközlemény - SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tetőtéri állatház felújítása

2020. február 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem – a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel konzorciumban – az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 3.6.2 pályázati konstrukcióján a Támogató 2017. május 25-i döntésével 1.470.046.015 forint támogatást nyert el a „Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig” című projekt megvalósítására. A projekt az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig” című projektben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet (6721 Szeged, Dóm tér 12.) részére, a Dóm téri műemlék épületegyüttes 11. szám alatti épületrészének padlástéri területén kisállat állatház helyiségek építési kivitelezése valósult meg, nettó 111,18 m2-en.

 

Az EFOP-3.6.2-16-2017-00006 pályázatban megfogalmazott kísérletes munkához feltétlenül szükséges volt az állattartó facilitás Európai Unió által tudományos célokra felhasználandó állatok tenyésztésére és tartására előirányzott jogszabályokkal és normákkal összhangban történő teljes mértékű felújítása.

 

A felújítás eredményeképpen az állatházban jelentős fejlesztések történtek.

– Sikerült kialakítanunk legalább hat új korszerűen felszerelt állattartó és tenyésztő szobát, ahol biztosított a különböző fajok elkülönített tartása – nyilatkozta Zsigmond Anikó projektmenedzser. E szobákat olyan korszerű berendezésekkel szerelték fel, amelyek biztosítják a különböző fajok tenyésztési és tartási különbségeit. Például az állattartó szobák saját, a többiektől független hőmérséklet és páratartalmat, illetve mesterségesen beállítható nappali-éjszakai ciklust szabályozó berendezésekkel rendelkeznek.

 

– Az állatházban kialakítottunk olyan, korábban nem létező szobákat, amelyek kifejezetten a genetikailag módosított állatok tartására alkalmasak – hangsúlyozta Zsigmond Anikó projektmenedzser. – Ezeket az állatokat a különböző genetikai rendellenességek modellezésére tenyésztettünk ki, összhangban az EFOP projekt szakmai kísérletes munkatervével.

 

Az állatházból eddig hiányzó helyiségeket is kialakítottak: például az állatgondozók számára szociális helyiséget, raktárhelyiségeket, ketrecmosóhelyiséget. Ezek kialakítását jogszabály írja elő.

 

Az így felújított és kibővített állatház a szegedi, pécsi és debreceni tudományos együttműködés alappillérét is képezi, hiszen a másik három partner intézményben csak egér- és patkánytartásra adott a lehetőség. Az SZTE ÁOK állatháza segítségével sikerült jelentősen megemelni az egyidőben tenyésztendő és tartandó állatok számát. Így lehetőség van az SZTE ÁOK elméleti intézetei által a graduális, de különösen a posztgraduális, vagyis doktori képzésben meghirdetett oktatási laboratóriumi gyakorlatok igényeinek kielégítésére is. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar posztgraduális képzései nyitottak a Szegedi Tudományegyetem további részlegei, így például az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar polgárai számára is.

 

A beruházás 2019.05.16. és 2019.09.30. között valósult meg nettó 79 867 255 Ft költséggel. A műszaki átadás-átvétel 2019.10.22-én lezárult, a használatbavételi engedély 2020.01.27-én vált jogerőssé, így az SZTE ÁOK épület állatházi része beköltözhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek