Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - A szívinfarktus és az annak következtében kialakuló szívelégtelenség terápiájában értek el eredményt az SZTE kutatói

Sajtóközlemény - A szívinfarktus és az annak következtében kialakuló szívelégtelenség terápiájában értek el eredményt az SZTE kutatói

2020. február 03.
2 perc

Sikeresen zárult a Pharmahungary 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft., a Szegedi Tudományegyetem és az indiai partner, Ashok & Rita Patel Institute of Integrated Study and Research in Biotechnology & Allied Sciences (ARIBAS) közös kutatása, amelynek célja a szívizom infarktus és az annak következtében kialakuló szívelégtelenség terápiájának előmozdítása volt mátrix-metalloproteináz (MMP) gátló molekulák fejlesztésével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sikeresen lezárult a „Mátrix-metalloproteináz-2 gátló molekulák szintézise, kemoinformatikai fejlesztése, optimalizálása és preklinikai tesztelése kardioprotekció indikációra” projekt a Pharmahungary 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft. (Pharmahungary) konzorciumvezető, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), konzorciumi tag és az indiai partner, Ashok & Rita Patel Institute of Integrated Study and Research in Biotechnology & Allied Sciences (ARIBAS) közreműködésében.

 

A projekt célja a szívizom infarktus és az annak következtében kialakuló szívelégtelenség terápiájának előmozdítása volt mátrix-metalloproteináz (MMP) gátló molekulák fejlesztésével. Az MMP-k jelentőségét az SZTE és Pharmahungary kutatói ismerték fel a szív stressz adaptációjának hátterében, ami új utat nyitott az iszkémiás szívbetegség terápiájának fejlesztésében. A jelen projektben az előzetes eredményeink szerint a szívet védő ún. kardioprotektív hatású, a Pharmahungary nemzetközi szabadalmaival védett, MMP gátló gyógyszermolekula jelöltekről a gyógyszerfejlesztésben nélkülözhetetlen kísérletes adatokat gyűjtöttek, és azonosítottak két gyógyszer jelöltet. KÉt újabb MMP gátló gyógyszerjelöltről sikerült kimutatniuk a szívinfarktus elleni jótékony hatást.

 

A gyógyszerfejlesztésben újszerű megközelítésben, a klinikailag releváns társbetegségeket modellezve a szívinfarktus egyik legfontosabb társbetegségének, a hiperlipidámiának a jelenlétében gyűjtöttek további adatokat a gyógyszerjelölt molekulák hatásosságával kapcsolatban. A projekt során az MMP aktivitás mérésének technológiáját is fejlesztették, illetve az MMP-k szerepét más betegségekben is tanulmányozték, melyek eredményei nyomán új ipari fejlesztési projekteket indítottak.

 

Az eredmények egy részét elsőrangú nemzetközi tudományos szakfolyóiratokban publikálták, nemzetközi és hazai tudományos konferenciákon, illetve nemzetközi ipari kiállításokon és üzletember találkozókon mutatták be.

 

A jelen projektben elvégzett K+F munka nagyban növelte az MMP gátlókkal kapcsolatos szellemi tulajdon értékét, továbbá új gyógyszerjelölt molekulákat eredményezett, valamint új K+F szolgáltatásaink technológiai hátterének fejlődését segítette elő.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek